IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
19:40 | 16 ноември 2014
Обновен: 11:58 | 25 март 2024

Магистрала "Марица" готова догодина при мека зима

Строителството беше забавено заради отчуждителни процедури

По материала работи: Ставри Таргов
Магистрала "Марица" готова догодина при мека зима

Автомагистрала „Марица” може да бъде готова до август 2015 година при мека зима и благоприятни условия през новия зимен сезон, прогнозира регионалният министър Лиляна Павлова.
Тя заедно с транспортния министър Ивайло Московски и председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектира строителството на магистралата. Проверката е показала, че около 80% от лот 2 вече са изпълнени. За лот 1 процентът е по-малък – 65% от планираните дейности са приключени, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Като причини за спирането на строителството и исканото удължаване на срока за изпълнение на обекта са били посочени закъснели отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите заради обилните валежи през изминалия строителен сезон.

Влияние е оказала и необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата.

„Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата”, коментира Лиляна Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е призовал изпълнителите за пълна мобилизация на човешки и технически ресурси и без компромис за качеството на строителните дейности да се върви с бързи темпове към финализиране на обекта.

Двамата министри са направили проверка и на друг участък от автомагистралата - от 98-ми до 108-ми км. В тази част на аутобана се изпълнява ново дясно платно, тъй като трафикът преминава само в лявото, а то е в експлоатация повече от 35 години.

Строителят е поел ангажимент пред министрите участъкът да бъде завършен до май 2015 година след осигуряване на 7-те млн. лв., необходими за завършване на обекта.

Магистрала "Марица" свързва АМ "Тракия" с ГКПП "Капитан Андреево" на българо-турската граница. Плановете са дължината й да е от 117 километра. Изграждането на Лот 1 и Лот 2 на магистралата се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна