IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
11:04 | 24 ноември 2014
Обновен: 12:04 | 25 март 2024

Държавата се лъже, че ще има повече приходи от данък "лихва"

БСК: Българинът може да насочи спестяванията си към ЕС

По материала работи: Лиляна Трънкова
Държавата се лъже, че ще има повече приходи от данък "лихва"

Непрофесионално и наивно е държавата да очаква повече приходи от данък върху лихвите по депозитите – това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите.
Миналата седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите може да се увеличи отново на 10% през 2015 г. с мотив около 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета.
Данъчната ставка от 10% бе въведена от 1 януари 2013 г. по идея на Симеон Дянков - министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов. 42-рото НС намали ставката за тази година до 8%. В момента действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4%, а през 2017 г. - да отпадне напълно.
Сега в позицията на БСК се казва, че идеите за промяна в данъчното облагане са пореден пример за непоследователна политика във финансово-икономическата сфера. Тази политика ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране, посочват работодателите.
В позицията се допълва, че спестовността се култивира трудно и трябва да се поощрява, защото е в основата на просперитета на обществото.
„Върху тази добродетел беше нанесен сериозен удар със спекулативното поведение на някои банки. Връх в това разрушително поведение бяха размитите и дълбоко неясни действия на БНБ и политико-финансовият прецедент КТБ.
Върху разклатеното доверие на бизнеса и обществото сега се подготвя допълнителен удар с данъка върху лихвите по депозитите, който политиците обещаха поетапно да премахнат, а през последните дни същите тези политици заговориха за неговото увеличаване“, отбелязват представителите на бизнеса.
Според тях недоверието на българина към некоректното поведение на банки и на политици, както и нагнетяваният страх, че влоговете не са гарантирани, са контрапродуктивни за развитието на икономиката. Припомня се, че България е част от ЕС и с лекота българският депозант може да насочи спестяванията си към други европейски страни или да вземе по-крайни решения.
„Лъжливо е чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозитите - решение не само непрофесионално, но и наивно. Значително увеличение на приходите в бюджета може да се очаква чрез създаването на условия за раздвижване на този финансов ресурс за развитието на икономиката. Скок на основните приходи в бюджета може да се постигне само чрез увеличаване на оборотите в икономиката, по пътя на разширеното потребление, по пътя на правната и социалната сигурност“, се казва още в становището на БСК.
Обществото печели и се обогатява, когато депозитите се преобразуват във финансиране на бизнес начинания, когато предприемчивите хора поемат риска да разкриват и поддържат работни места, да създават добавена стойност. Предприемчивостта е другата важна добродетел, която у нас не само че не се насърчава, а напротив – потиска се и се ограничава. Икономиката се движи от тези, които имат идеи и, по-важното – имат смелостта да ги реализират.
Другите, които нямат идеи или смелост да рискуват, спестяват, но тяхната роля в обществото е не по-малко важна. Защото техните спестявания създават възможност добрите идеи да получават доверие чрез кредитен ресурс. Ето защо не откриваме никаква логика в опита те да бъдат наказани, казват работодателите.

Още новини четете в Investor.bg
Автор: Надежда Бочева

 

 

Коментари

Новини Варна