IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:45 | 27 ноември 2014
Обновен: 10:17 | 24 април 2024

Лихвите по депозитите продължават да падат

Средно при депозитите в левове са около 2,65%

По материала работи: Лиляна Трънкова
Лихвите по депозитите продължават да падат

Банките понижават още лихвените проценти по депозитите. През октомври сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,65% и в евро при 2,49%, разкрива лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).
За сравнение, през октомври миналата година като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 3,91 на сто за влоговете в левове и 3,67% за тези в единната валута.
Лихвените проценти по фирмените спестявания пък са още по-ниски. През десетия месец на годината лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в банките, се понижава до 1,59% за депозитите в левове. По евровите се смъква до 1,10 на сто. За сравнение – през октомври август 2013 г. лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 2,33%, а по тези в евро – 1,87%.
По-рано през седмицата главният изпълнителен директор на СиБанк Петър Андронов коментира, че ниските лихвени проценти по депозитите са предпоставка за потенциален ръст на кредитирането.
Според него обаче заради огромната сума на привлечените средства в системата банките плащат повече за лихви по спестяванията, което е един от факторите за влошаването на нетния лихвен доход на трезорите, успоредно с ниската кредитна активност. Той посочи, че нетният лихвен доход е по-нисък с 15% спрямо периода преди кризата.
В законопроекта за Бюджет 2015 г. управляващите залагат увеличение на данъка върху дохода от лихви от текущите 8% до 10% и разширяване на обхвата му. Предвижда се налогът да обхваща не само срочните депозити, но и спестовните влогове, т.е. продуктите, при които средствата могат да се използват без предизвестие.

Четете още икономически новини в Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна