IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
17:17 | 27 ноември 2014
Обновен: 10:48 | 25 март 2024

Българите вече влагат парите си в жилища, а не в депозити

Намалели са руските купувачи на ваканционни имоти у нас

По материала работи: Лиляна Трънкова
Българите вече влагат парите си в жилища, а не в депозити

Руските купувачи на ваканционни имоти у нас са намалели значително тази година. Това обясниха от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). Отливът се дължи основно на политическите проблеми около кризата в Украйна, както и на поевтиняването на руската рубла.
В същото време обаче тяхното място заемат български купувачи на имоти, отчитат от сдружението. Причината е, че голяма част от българите в момента предпочитат да вложат парите си в имоти, а не в банкови депозити. Това се обяснява с банковата криза от лятото, както и с по-високата доходност от инвестициите в имот, посочи икономистът Александър Бочев от сдружението.
Според НСНИ в момента се очаква да има понижение на цените на имотите, строени специално за руски купувачи. В момента руснаците са се ориентирали към закупуване на градски имоти в района на Бургас и Варна. Причината е, че купувачите на апартаментите смятат да ги използват за по-дълги периоди от годината, а не само за почивка. Именно заради това им трябва и различна социална инфраструктура, каквато се предлага в големите градове, обясниха от сдружението.
Конкретно за Южното Черноморие в момента руските граждани са запазили интереса си към покупка на имоти единствено в района около Слънчев бряг. На останалите места има спад на сделките с до 7-8%.
И след като в момента пазарната ниша на руснаците се заема от български купувачи, то строителите трябва да обърнат внимание какви имоти изграждат. Важно е имотите да се харесат на българските купувачи, изтъкнаха от сдружението.
Не по-различно е и положението по Северното Черноморие – там традиционно пазарът на ваканционни имоти е по-слаб, а в момента руските купувачи също са се ориентирали към покупка на жилище в градските зони около Варна. Като цяло жилищният пазар в морската столица се развива добре и заради миграционните процеси на българи от Североизточна България към града, обясни Добромир Ганев от НСНИ. Най-голямо остава търсенето на имоти в района между Варна и Златни пясъци.
Ганев добави, че за деветте месеца на годината се наблюдава спад в търсенето на имоти и по Северното, и по Южното Черноморие. Увеличение има единствено при търсенето на имоти в София. Надяваме се през последното тримесечие да има ръст на сделките, за да може да се запази тенденцията от последните години за подобряване на пазара, допълни Ганев.
Според него в момента се търсят повече функционални жилища. Новото строителство е най-популярно сега, но купувачите имат завишени изисквания към имотите. Това затруднява до известна степен продажбите. В същото време има български семейства, които предпочитат да си купят имот и да вдигнат къща по свой проект.
Доходността движи пазара на имоти в София
При пазара на имоти в София пък най-важна е доходността, обясни още Александър Бончев. Според него в момента се забелязва съживяване на пазара на инвестиционни имоти. Отделно и доходността от отдаване под наем на жилище в момента е два пъти по-изгодно, отколкото ако човек си държи парите на депозит в банката. Доходността от наем в момента е между 6 и 6,5%. В столицата се наблюдава и ръст в сделките с жилищни имоти, каза още Бончев.
Според него тенденцията за вложения в имоти ще продължи и през 2015 г.
Наблюдава се и засилен интерес към покупката на парцели в района около София. Най-хубавото в момента на пазара е, че имаме уравновесяване на вижданията за купувачи и продавачи. Това дава възможност за по-дългосрочно планиране при новото строителство, смята Бончев.
Купувачите на жилище вече не гледат само цената на имота, но и неговата локация. Тази тенденция бе изчезнала в последните години покрай кризата, обясниха специалистите.
От НСНИ отчетоха още, че все по-голяма част от хората са готови да закупят имот на зелено. В същото време има трудности при продажбата на луксозни жилища, в които общите части например не са поддържани на добро ниво.
Повече фирми искат да се нанесат в бизнес сградите
В същото време през последните две години има и сериозно развитие на пазара на бизнес имоти в София. Заетостта в новопостроените бизнес центрове е изключително висока. Много фирми предпочитат да се изнесат от старите жилищни сгради и да се преместят в центровете, обясниха още от сдружението. Оттам посъветваха строителите да свият отдаваните под наем бизнес площи. Причината е, че на по-малките фирми, които искат да са в бизнес центъра, не им е необходимо да наемат цял етаж, а само части от него.
Има клиенти, които все повече търсят бизнес площи за краткосрочно наемане – само за няколко месеца или дори за няколко дни през седмицата, обясни Даниела Грозева, която е член на управителния съвет на сдружението.

Още икономически новини четете в Investor.bg.
По публикацията работи: Екип на Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна