IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:15 | 28 ноември 2014
Обновен: 09:20 | 25 март 2024

Кристалина Георгиева: Възползвайте се от инвестиционния план на ЕС

Експериментът "Орешарски" ни струва 9 милиарда евро, отчете пък Борисов

По материала работи: manager
Кристалина Георгиева: Възползвайте се от инвестиционния план на ЕС

България може да се възползва не само от парите по оперативните програми, но и по инвестиционен план, който е на стойност 315 милиарда евро. Това съобщи зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет Кристалина Георгиева след среща с премиера Бойко Борисов.

Според нея единственото нещо, което трябва да направи страната ни, за да се възползва от тези средства, е да има добре подготвени проекти и да убеди частния сектор да кандидатства.

Решението за инвестиционния план е взето в Брюксел през тази седмица, съобщи Георгиева.

„Важно е всички страни, особено тези като България, които имат нужда от инвестиции, бързо да оценят възможностите от този план и да се възползват от него“, коментира тя.

Според нея този план има основна роля на гаранция, която да успокои инвеститорите и "да се събудят" парите в банките.

Георгиева смята, че България може да се възползва от парите по плана за програмата за енергийна ефективност, която обеща ГЕРБ в предизборната си кампания.

Основните приоритети на плана са насочени към инфраструктурата, създаването на дигитален пазар, защото по думите на Георгиева все още в Европа не можем да се конкурираме със САЩ в това отношение, енергийната сигурност и безопасност, които стоят пред цяла Европа, защото енергийният пазар е фрагментарен, както и иновациите.

Фондът ще е разделен на две части – едната за големи проекти, а другата е за малки и средни предприятия и България, за да се възползва от него, трябва да провери какви проекти има и да ангажира частния сектор, така че той да разбере как да се възползва от тези гаранции.

„В Европа не е проблемът в липсата на пари, а в това, че няма доверие, че може да се инвестира“, коментира тя.

Кристалина Георгиева призна, че от позицията си на човек, който отговаря за бюджета, много добре осъзнава колко е важно да има резултати от европейското финансиране.

„Преди две седмици се размразиха парите по „Околна среда“, а днес взехме решение да започне първата от новите програми. Това са 1 милиард евро предимно за откриване на нови работни места и аз се надявам, че така ще продължим“, съобщи тя и припомни, че имаме 16 милиарда евро за следващия период.

Кристалина Георгиева поздрави Борисов, че има парламент и правителство в тази трудна обстановка, защото тези факти в Брюксел се ценят.

Премиерът от своя страна обясни, че е информирал Георгиева, че днес е благодарил на всички партии, че има парламент, правителство и европрограмите една по една се връщат.

„Това е ресурс в страната, другият ресурс е чрез инвестиции, а те ще дойдат, когато ние демонстрираме, че сме стабилна държава“, коментира Борисов и добави, че ще се опита да представи България по време на срещите си следващата седмица в Брюксел като страна с партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент.

Борисов обаче разкритикува предишното правителство.

„Само преди година и половина ние, България, искахме да ни отделят от Румъния, защото тя ни пречеше за Шенген, пречеше ни с огромните си дефицити, а България беше за пример“, коментира той и добави, че сега ние сме с голям дефицит.

Експериментът „Орешарски" ни струва 9 милиарда евро и това го доказват фактите. Надявам се повече експерименти да не правим и да стабилизираме държавата“, коментира премиерът.

Автор: Камелия Цветанова, dnes.bg

Коментари

Новини Варна