IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:10 | 29 ноември 2014
Обновен: 10:21 | 24 април 2024

Банките спечелиха 60 млн. лв. през октомври

Ликвидността се управлява съобразно изискванията на средата, отбелязват от БНБ

По материала работи: manager
Банките спечелиха 60 млн. лв. през октомври

Банките увеличават с 60 млн. лв. печалбата си през октомври. Тя е с 4,5% по-голяма спрямо септември, като от началото на годината финансовият резултат на трезорите, но без да се включват Корпоративна търговска банка и ТБ „Виктория“, се повишава до 673 млн. лв. Още през деветмесечието печалбата на кредитните институции надмина тази за 2013 г.

Към 31 октомври общата сума на активите на банковата система намалява с 369 млн. лв., или с 0,5%, до 81,3 млрд. лв, показват данните на Българска народна банка. Спадът е породен предимно от свиването на вземанията от кредитни институции с 266 млн. лв. (2,3%) и на портфейла от ценни книжа с 270 млн. лв. (2,5%) заради падежиращи емисии. Същевременно паричните средства нарастват с 383 млн.лв. (5,2%), отчитат от централната банка.
Юробанк отново измества Райфайзенбанк от петата позиция в топ пет на банките по размера на активите в сравнение със септември. Двата трезора размениха местата си и през август. Най-големите четири банки у нас са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка и Обединена българска банка.

Банковата система остава с висока ликвидност и добра капиталова позиция. В края на октомври коефициентът на ликвидни активи, изчисляван по Наредба №11 на БНБ, е 29,75%.

Съобразно европейските директиви за капиталовите изисквания  коефициентът на обща капиталова адекватност е 22,16%. Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 19,47%, а на капитала от първи ред – 19,91%, разкриват от централната банка.

„Обзорът на данните за ликвидните активи показва, че те се стабилизират на високо ниво за банковата система, а колебанията на ниво отделни институции дават основание за оценка, че ликвидността се управлява съобразно изискванията на средата“, отбелязват от БНБ.

Освен това в края на октомври балансовият капитал на системата достига 10,7 млрд. лв., като на месечна база нараства с 45 млн. лв., или с 0,4%, в резултат от повишения доход от текущата година. През октомври начислената от банките обезценка възлиза на 235 млн. лв., а сумата от началото на годината е 911 при 811 млн. лв. година по-рано.

Кредитната активност расте основно благодарение на търсенето на фирмите, докато потребителското и жилищното финансиране намалява през октомври. През отчетния период депозитите на граждани и домакинства нарастват. Растеж отбелязват и привлечените средства от кредитни институции – с 0,7 на сто, или с 53 млн. лв.

БНБ отчита намаление при привлечения ресурс от некредитните институции. Спадът е с 1,6%, или с 384 млн. лв., поради което в края на октомври общият привлечен ресурс на системата е с 205 млн. лв. по-малък в сравнение със септември.

По статията работи: Свилен Колев,investor.bg

Коментари

Новини Варна