IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
16:18 | 2 декември 2014
Обновен: 11:25 | 25 март 2024

Данък "лихва" остава 8%. Засега

Бюджетната комисия в НС отхвърли връщането на десятъка

По материала работи: Лиляна Трънкова
Данък "лихва" остава 8%. Засега

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху доходите от лихви по депозитите да бъде повишен отново на 10% от текущите 8 на сто.
Предложението не срещна подкрепа от мнозинството в бюджетната комисия, която гледа на второ четене промените в данъчното законодателство. Окончателното решение дали ставката ще се запази, или ще бъде повишена, обаче ще се вземе в пленарната зала. Именно там е напълно възможно управляващите да прокарат предложението си.
На заседанието на бюджетната комисия на предложението се противопостави Мартин Димитров от Реформаторския блок, чиято партия като цяло е против увеличаване на данъците, както и представителите на БСП и ДПС. Именно предходният кабинет начело с Пламен Орешарски реши, че ставката ще намалява с 2 процентни пункта всяка година, докато през 2017 г. отпадне напълно.
"Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", каза Димитров. Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални.
По оценки на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от по-високия налог върху лихвите се очакваха допълнителни приходи в бюджета за около 80 млн. лв.
"Не очаквахме данъкът да остане 8 процента, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", коментира пред журналисти Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите. Тя поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението.
Петкова посочи, че разликата в приходите за хазната между облагането с 8 процента и облагането с 10 процента на приходите от лихви по депозити е 17,5 млн. лв. и тази сума ще намери отражение в проектобюджета за 2015 г.
"По-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10 процента данък и се създава дискриминация спрямо тях", поясни Петкова. Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната
ставка да се намали на 8 процента, но по принцип те трябва да се уеднаквят.
Бюджетната комисия реши още, че на хората с най-ниски доходи вече няма да се възстановява 10-процентният данък. Лицата, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г., уточни Петкова. От началото на следващата година това облекчение отпада, но за тази година то ще бъде изплатено, добави тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна