IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:30 | 3 декември 2014
Обновен: 05:48 | 15 април 2024

Еврофондовете допълват инвестициите в икономиката

Проекти за 1,5 млрд. лв. ще се завършат догодина, заяви Павлова

По материала работи: Ставри Таргов
Еврофондовете допълват инвестициите в икономиката

Еврофондовете трябва да допълват инвестициите в икономиката, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на откриването на Български икономически форум (БИФ) на тема „България по европейския път към 2020“.

Поради тази причина правителството си поставя задача да отблокира средствата по оперативна програма „Регионално развитие“, а чрез стартирането на програма „Региони в растеж“ ще се даде глътка въздух на българската икономика, добави тя. Целта е подобряване на средата за правене на бизнес и привличане на инвестиции с помощта на държавата.

Регионалното министерство ще работи по три основни направления – създаване на национален фонд за енергийна ефективност, инвестиции в инфраструктура и за водни проекти, коментира Павлова.

По нейни думи парите от програмния период 2014-2020 г. стигат само за един проект – магистрала „Струма“. Ето защо ще се работи в посока Законът за публично-частното партньорство да бъде превърнат в практически инструмент.

Павлова каза, че чрез създаването на Фонд за публично-частно партньорства за инвестиции в инфраструктура ще се излезе от рамките на еврофондовете и ще се разчита на допълнителен ресурс.

„Независимо от бюджетните параметри догодина ще завършим проекти за 1,5 млрд. лв.“, разкри Павлова. Тя добави, че правителството ще предостави повече възможности за малките и средни предприятия да участват в проекти, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна