IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:17 | 7 декември 2014
Обновен: 08:24 | 11 май 2024

Първи български завод отвори врати в Индия

Ще се занимава с опаковане на течен битум

По материала работи: Лиляна Трънкова
Първи български завод отвори врати в Индия

Първата мащабна българска инвестиция в Индия бе направена в края на ноември в град Биванди, който се намира на 25 км от Мумбай. Там бе открит завод за опаковане на течен битум на българо-индийския джойнт венчър "Прайм стар петролиум енд инфрастракчър".

Заводът ще работи като подизпълнител на индийския държавен петролен гигант "Хиндустан Петролиум Корпорейшън Лимитед", за което е спечелил търг за реализацията на проекта на база "проектиране, строителство и експлоатация", съобщиха от Офиса по търговски и икономически въпроси на България в Индия, Посолство на Република България в Индия.

Българо-индийският завод, разположен на площ от 28 декара, има дневен капацитет за опаковане на битумни варели 450 тона на смяна. Българската страна е предоставила инвестиционна, инженерингова и технологична помощ при реализацията на модерния проект, който е реализиран за рекордния за Индия срок от 9 месеца.

Пълното въвеждане на завода в експлоатация е ръководено от командирован екип български инженери. През заводът ще преминат и ще бъдат пакетирани над 1 милион тона пътен битум през следващите 8 години, какъвто е обхвата на договора с индийския гигант с опция за допълнително продължаване на партньорството.

Заводът бе открит с официална церемония от собствениците, български инженери, индийският работен състав и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Индия Стефан Йонков, който е оказал постоянна подкрепа за реализация на инвестицията.

По-късно се проведе среща на ръководителят на СТИВ с членове на борда на директорите на "Хиндустан Петролиум Корпорейшън" в централата на гиганта в Мумбай с цел обсъждане на бъдещите перспективи за разширяване на сътрудничеството. СТИВ-Делхи е оказал пълно съдействие по реализацията на проекта в Индия, който представлява първото подобно съвместно сътрудничество между България и Индия.

Проектът напълно отговаря на новата кампания на индийското правителство "Направи в Индия", насочено към привличане на преки чуждестранни инвестиции и реализация на печалби за чуждестранните компании посредством реализация на техни инвестиционни проекти на място в Индия.

(БТА)

 

Коментари

Новини Варна