IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
19:12 | 25 декември 2014
Обновен: 23:33 | 18 април 2024

Годината, в която киното се превърна в предизвикателство

Последните 12 месеца донесоха серия от изпитания за филмовата индустрия

По материала работи: Лиляна Трънкова
Годината, в която киното се превърна в предизвикателство

 Атаката срещу Sony Pictures

Краят на 2014 г. беше белязан от разкритията за голяма хакерска атака, насочена срещу филмовото подразделение на Sony. Пробивът е извършен от организация, наричаща себе си Guardians of Peace, свързана със севернокорейската група DarkSeoul

Смята се, че причината за атаката е филма „Убийственото интервю“ на режисьора Сет Роугън. Комедията разказва за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. От GoP настояха лентата да не бъде излъчвана по кината. Стигна се дотам, че премиерата на продукцията в Ню Йорк беше отменена заради заплахи за насилие.

Хакерите разкриха поверителна информация на студиото, включително хонорарите на актьорите, и изложи на опасност личните данни на 47 хил. души, бивши и настоящи служители на Sony.

Случаят не само донесе огромни щети на компанията, но и предизвика редица въпроси, свързани с киберсигурността във филмовата индустрия.

Най-добре платените актьори

И тази година списание Forbes разкри, кои са най-добре печелившите филмови звезди в периода юни 2013 – юни 2014 г. Класацията на актрисите оглави Сандра Бълок, която натрупа 51 млн. долара за посочения период. Второто място остана за Дженифър Лорънс, която се прочу с ролята си на Катнис Евърдийн в поредицата „Игрите на глада“. За година актрисата е спечелила 34 млн. долара. Трета пък остана Дженифър Анистън със своите 31 млн. долара.

Най-добре печелещ актьор между юни тази година и юни 2013 г. e Робърт Дауни – Джуниър, който събра общо 75 млн. долара. Втората и третата позиция в мъжката класация са за Дуейн Джонсън и Брадли Купър, който са спечелили съответно 52 млн. долара и 46 млн. долара.

Данните за едногодишния период показват, че жените продължават да печелят значително по-малко от мъжете. Десетте най-добре печелещи актьори са събрали общо 419 млн. долара за годината. От своя страна дамите са събрали 226 млн. долара, което е малко повече от половината на тази сума.

Триковете на кината

Застоят на приходите от бокс офис класациите на развити пазари като Великобритания стана причина много кина да започнат да търсят начини да привличат зрителите по иновативни начини.

Future Cinema е инициатива, в която прожектирането на филми се комбинира с живо действие. Целта е аудиторията да се потопи напълно в преживяването и да не бъде толкова пасивна.

От друга страна, новите технологии позволяват на кината да предлагат по-голяма гама от преживявания. Освен това се появиха кина, където се предлага луксозна храна. Други пък предлагат прожекции, на които не присъстват деца.

Големите оператори на киносалони като Cineworld, Vue и Odeon & Uci ясно съзнават, че именно този тип преживявания стават все по-решаващи, когато става дума за решението на зрителите къде и какво да гледат.

Елена Кирилова

Коментари

Новини Варна