IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
19:00 | 18 август 2018
Обновен: 12:21 | 18 април 2024

Италия, а не Турция е най-голямата заплаха за европейските банки

Икономиката на страната е третата по големина в ЕС и новото коалиционно правителство трябва да представи бюджета за идната година през октомври

По материала работи: Борис Проданов
Италия, а не Турция е най-голямата заплаха за европейските банки

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази безпокойство, че валутната криза в Турция може да създаде проблеми на банките на Стария континент.

 

Но действителният проблем за банковата индустрия в Европа е Италия и това, което ще се случи в страната в идните месеци, казва анализаторът Том Кинмонт, стратег по фиксирани приходи в компанията ABN Amro.

 

„Проблемите в Италия...в идните три месеца ще диктуват говоренето в цялата банкова индустрия в Европа в следващите три до пет години“, отбелязва Кинмонт, цитиран от CNBC.

 

Икономиката на Италия е третата по големина в ЕС и новото коалиционно правителство в страната в момента работи по бюджета за идната година. Финансовият му план ще бъде наблюдаван строго от представителите на ЕС и най-вече от пазарните играчи след обещанията за увеличаване на държавните разходи.

 

Инвеститорите са разтревожени от повишаването на пенсиите и социалните придобивки на фона на високия държавен дълг на Италия, който е втори по големина в еврозоната и възлиза на около 130% от брутния вътрешен продукт.

 

Ако пазарните играчи не одобрят следващия бюджет, който трябва да бъде оповестен през октомври, разходите по обслужването на италианския дълг вероятно ще нараснат, а това може да засегне съседните европейски страни и да създаде проблеми на някои европейски банки, които притежават италиански дълг.

 

Кинмонт смята, че освен бюджета има и други събития, които може да създадат проблеми на европейските банки.

 

Рейтинговите агенции трябва да оповестят новата си оценка за Италия в идните седмици. Италианските банки все още притежават висок процент необслужвани заеми, а несигурността около политиката на Рим прави все по-трудно да се прогнозира какво може да се случи с банките в резултат на това.

 

След кризата със суверенния дълг през 2011 г. инвеститорите започнаха да се тревожат от рискове за разпространение в еврозоната.

 

„Проблемът с Турция остава на радара, но той е съсредоточен предимно на банково ниво и всички погледи ще бъдат насочени към Италия“, казва Кинмонт.

 

инвестор.бг

Коментари

Новини Варна