IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
22:03 | 22 януари 2015
Обновен: 11:29 | 27 ноември 2022

България най-губеща от контрабанда на цигари в ЕС

Индъстри Уоч: Това коства на фиска 1,6%-2% от общите данъчни приходи

По материала работи: Ставри Таргов
България най-губеща от контрабанда на цигари в ЕС

Заради високия дял на нелегалните цигари и силната фискална зависимост от тютюневите изделия България е страната, която губи най-много приходи (в процентно изражение) от контрабанда от всички страни в ЕС, сочи анализ на Индъстри Уоч.

Контрабандата на цигари коства на фиска 1,6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател България „изпреварва“ значително всички страни-членки на ЕС. Като относителен принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи от Румъния и Полша например, 10 пъти колкото за Германия и около 16 пъти колкото в Холандия.

България е страната в ЕС, в която облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, защото има най-голям принос за фиска в сравнение с другите страни-членки на ЕС, посочват още от Индъстри Уоч. Акцизите върху тютюневите изделия генерират над 8% от данъчните постъпления в България, а ДДС върху цигарите носи 2,1% от данъчните приходи. Общият фискален принос на тютюневите изделия в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления.

По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния (6,6%) и Ирландия (5,3%). За съпоставка, във Великобритания облагането на тютюневите изделия носи 2,7% от данъчните приходи, а в Германия – 1,7%.

От Индъстри Уоч обръщат внимание също, че в сравнителен план несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят или значително доближават редица важни разходни програми. В избраните сравнения на база на проектобюджета за 2015 г. се вижда, че те например надхвърлят общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и безплатни учебници.

Според проучване на АС Nielsen от 2014 г. делът на нелегално продаваните цигари в България е около 20%, като се отчита леко нарастване през последните три години. Тази оценка вероятно е консервативна, отчитайки ефекта на заместването на цигари с други тютюневи изделия, при които отчитането на необложеното потребление е значително по-трудно. При тези допускания консервативната оценка за пропуснатите (несъбрани) данъчни постъпления от потребление на тютюневи изделия са около 450 млн. лева годишно (акциз и ДДС). Това се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или 0,6% от БВП.

Същевременно, данните от МВР и Агенция "Митници" показват рязък спад в заловените контрабандни количества цигари през 2012 и 2013 година. За 2013 г. спадът спрямо предходната година е двоен, а спрямо 2010 – близо 6 пъти. Не така стои въпросът с тютюна за пушене, където наблюдаваме значителен ръст от близо 7 пъти в заловените от Агенция “Митници” количества през 2013 г. Всичко това може да се разглежда и като индикатор за засилени опити за заобикаляне на плащане на акциз именно чрез нараснала търговия с тютюн за пушене – като заместител на цигарите, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна