IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
20:37 | 28 февруари 2015
Обновен: 12:33 | 18 април 2024

Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт в курорта

По материала работи: Ставри Таргов
Ангелкова: "Банско-2015" води до ръст на туристите

Това, че за пореден път тук се провежда кръг от Световната купа показва, че Банско е на изключително високо ниво и че България е на картата на Международната федерация по ски. Това каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в курорта, където се провеждат състезанията за Световната купа по ски - алпийски дисциплини за жени.

В срещата с медиите участваха също легендарният скиор Марк Жирардели, който от няколко месеца е съветник на министъра на туризма, и кметът на община Банско Георги Икономов.
Надяваме се утре да изгледаме един старт от началото до края, каза Ангелкова, визирайки двата отменени заради мъгла два старта от вчера и днес в супергигантския слалом.

По думите й, фактът, че събитието се отразява на живо от повече от 28 телевизии и присъстват повече от 300 журналисти показва, че България е в центъра на световните новини. Това ни дава прекрасна възможност
да покажем Банско и България със своето страхотно културно многообразие, хилядолетна история и възможности за туризъм, допълни тя.

Като пример, че събития от този тип правят страната ни популярна, тя посочи резултатите след състезанията за Световната купа в Банско през 2011 г., когато през зимния сезон България е посетена от общо 931 801 чуждестранни туристи, което е с 6.1 процента ръст спрямо същия период на предходния зимен сезон.

След Световната купа в Банско през 2012 г. по данни на Националния статистически институт /НСИ/ за зимния туристически сезон е постигнат нов ръст от 5.5 процента на чуждестранните туристи, посетили България.

Състезанията за Европейската купа по ски през 2014 г. в Боровец водят до ръст от 5.6 процента и броят на чуждестранните туристи надхвърля един милион.

За този зимен сезон само до момента по данни на НСИ през януари има ръст от 10.2 процента в сравнение с предходната година. Само от Турция, благодарение на облекчените визови процедури, има ръст на туристите около 41 процента. Вярвам, че след провеждането на Световната купа по ски "Банско-2015" ние ще отчетем още по-голям ръст и България ще влезе отново с още по-голяма сила в центъра на световните новини, заяви министър
Ангелкова.

"Ски туризмът у нас има огромен потенциал, но, за съжаление, в България има само 110 км лифтове и 32 скизони, заяви още министърът на туризма. Това ни дава основание да смятаме, че наистина е крайно време заедно с всички заинтересовани - неправителствения екологичен сектор, местните власти, правителството, да обединим усилия и вярвам, че ще намерим баланса, за да надграждаме и развиваме скиинфраструктурата в нашите планински курорти", посочи още Ангелкова, цитирана от БТАл

Министерството на туризма категорично подкрепя изграждането на втора кабинкова въжена линия в Банско, каза тя и добави, че заедно с всички екологични неправителствени организации трябва да се намери балансираното решение това да се случи, при спазване на всички екологични норми на националното и европейското законодателство.

Кметът на община Банско Георги Икономов защити тезата, че е необходимо не само изграждане на втора кабинкова въжена линия, но и уплътняване на съществуващата скизона в Банско.

Марк Жирардели, който е и почетен гражданин на Банско, каза, че преди да стане съветник на министъра на туризма, от десет години насам се чувства "със сърцето си като посланик на България и на Банско, защото обича тази страна". Според него е време да се подобри инфраструктурата в ски курорта Банско.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна