IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:08 | 27 август 2020
Обновен: 15:09 | 27 април 2024

Откриха над 3 тона опасни пестициди в старозагорското село

Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха над 3 тона опасни пестициди в старозагорското село

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово.

 

Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева направиха проверка на място.

 

На две места в Старозагорското село Яворово бяха открити опасни пестициди във вече разрушени сгради, каза министър Емил Димитров:

 

"Където няма покрив, тече дъжд върху тях и те отиват в почвата - това, което бяха притесненията и на Върховна административна прокуратура, която ни възложиха да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви срокове бихме могли да ги изчистим и да ги изпратим в чужбина за обезвреждане".

 

Експерти от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите, днес извършиха проби на място.

 

Те откриха опасни вещества от 80-те години в опасна близост и до водоизточник.

 

По първоначални данни старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години.

 

Славея Стоянова от Дирекция "Управление на отпадъците" в Екоминистерството обясни, че има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра.

 

Близо 10 млн. лева са заделени тази година за унищожаването в чужбина на опасни и негодни за употреба препарати за растителна защита, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна