IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:44 | 29 септември 2020
Обновен: 13:01 | 18 април 2024

Феномен в COVID кризата – ипотеките на банките са рекордно евтини

При бизнес заемите обаче ситуацията не е същата

По материала работи: Ставри Таргов
Феномен в COVID кризата – ипотеките на банките са рекордно евтини

Заемите за жилища са рекордно евтини. Годишният процент на разходите по тези кредити, в който освен лихвата влизат и всички такси и комисионни на банките, през август е 3,13%, обявиха от БНБ.

 

Жилищните заеми са малко по-евтини спрямо месец март преди въвеждането на мерки срещу Covid-19. Оказва се, че в кризата лихвите по кредитите за покупка на жилище не само не са се повишили, а дори продължава да се понижават.

 

Лихвите по новите левови потребителски заеми през август са средно 7,7%. Така те се върнаха на нивото от месец март. През април заради кризата имаше рязко покачване на лихвите по потребителските заеми до 9,72%. След това обаче лихвите отново тръгнаха надолу.

 

Като към лихвите добавим и таксите на банките, годишният процент на разходите по потребителските заеми през август е средно 8,93%, което е по-малко от нивото през март.

 

При бизнес заемите обаче ситуацията не е същата. През август лихвите по новите левови фирмени заеми в размер до 1 млн. евро нарастват от 3,43% на 3,45%. А по малките бизнес кредити в евро лихвите се повишават от 2,63% на 2,93%.

 

Лихвите по фирмените заеми в евро в размер над 1 млн. евро също нарастват - от 2,39% на 2,63%. Понижават се само лихвите по големите левови заеми за бизнеса като достигат 2,5%. Докато лихвите по повечето кредити за бизнеса леко се покачват, при лихвите по депозитите ситуацията е различна.

 

Средната лихва по новите левови влогове на фирмите са отрицателни като намаляват от -0,03% на -0,06%. Оказва се, че повечето фирми плащат на банките, за да пазят парите им. Повечето банки взимат такса за големи наличности по сметките на фирмите.

 

Една от банките взима такса от 0,5% за левове и евро в сметки на една фирма в размер над 5 млн. лв. Друга банка взима 0,7% за налични суми над 3 млн. лв. Една от най-големите банки от 1 октомври въвежда такса от 0,7% за суми над 1 млн. лв., а за суми над 3 млн. лв. вдига таксата на 1%.


Да бъде съкратен наполовина срокът за обявяване на средните предприятия, които ще получат средства по “Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”, обещаха от Управителния орган на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

 

Най-ранният възможен срок това да се случи е средата на месец ноември. По-рано не е възможно заради установените в закона срокове, обясниха от органа. Сформирана е оценителна комисия, която стартира процеса по оценка на подадените общо 1 932 броя проектни предложения, на стойност 263 688 340 лв.

 

След тези проверки предстои да започне същинската оценка, която е на два етапа - административно съответствие и допустимост и техническа и финансова оценка, като нормативно регламентираният срок за приключване на оценката е 3 месеца, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна