IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:48 | 25 ноември 2020
Обновен: 14:19 | 28 март 2024

От понеделник бизнесът, затворен от ковид мерките, може да кандидатства за помощ

Всеки работник в неплатен отпуск ще получава директно по 24 лв. на ден

По материала работи: Ставри Таргов
От понеделник бизнесът, затворен от ковид мерките, може да кандидатства за помощ

От понеделник работещите в бизнесите, които затварят заради новите ограничителни Covid мерки, ще могат да кандидатстват за помощ от 24 лева за всеки от дните, в които ще са в неплатен отпуск. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Постановлението за новата мярка в подкрепа на бизнеса е прието днес от правителството:

"Ще се изплаща помощта директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците.

Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се представят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях.

Това, което сме отделили в момента за тази мярка е за около 50 000 души 50 милиона лева, но бързам да кажа, че мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души.

Разбира се, готови сме, най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона.

Постановлението днес е за първите 50 000, но разбира се, ние имаме готовност ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление", каза Деница Сачева.

Продължават да действат и всички досегашни мерки за подпомагане на работодателите, заетите и семействата с деца, които ще си останат по домовете.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите фирми от мерките ще получат подкрепа. 156 милиона лева са отделени за това, като целта е да се покрият загуби от обороти.

Подробностите ще станат ясни до часове, уточни министър Борисов:

"Ние считаме на този етап, разбира се, това ще бъде съгласувано, това да бъде процент от оборота, който са загубили компаниите, които няма да работят тези три седмици.

Тоест, говорим за една мярка, която да бъде в ликвидна подкрепа на тези бизнеси, които няма да могат да работят", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна