IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:28 | 12 април 2015
Обновен: 22:41 | 25 март 2024

Работодатели ще стимулират служителите си да ходят на почивка

Ваучери за ваканции, по подобие на тези за храна, може да бъдат въведени още до края на тази година, смятат специалисти

По материала работи: Слав Велев
Работодатели ще стимулират служителите си да ходят на почивка

Предложението работодатели да дават на служителите си ваучери за курорт, е на Националния борд по туризъм. Целта е по този начин да се компенсира в известна степен очаквания слаб летен ваканционен сезон. Причина за негативните прогнози е вероятността за сериозен спад на летовници от Русия в българските курорти. 

 

За регламентиране на системата ваучери за почивка предстоят законови промени, поясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БНР. Това, което се цели, е да може работодателите да осигуряват почивка на своите работници, без сумите, които са точно за този вид социално подпомагане, да бъдат облагани с подоходен корпоративен данък, и в същото време работниците да не плащат Данък общ доход върху тази сума, която ще им бъде предоставена под формата на ваучери.

 

Сумата няма да надвишава три минимални работни заплати годишно, за да се даде възможност на повече хора да получат шанс за отдих.

 

Практически тези ваучери може да се ползват в цялата хотелска база в страната. Те имат същата сила както левовете, с които плащаме. Когато са емитирани на хартиен носител, те имат и номинал, както купюрите в лева - 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева.

 

Румен Драганов уточни, че има положителна нагласа от работодателски организации за въвеждането на ваучерите за почивка и това може да стане още в края на този летен сезон.

Коментари

Новини Варна