IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
11:45 | 31 януари 2021
Обновен: 01:26 | 29 април 2024

Горна Оряховица изгражда бърза връзка към АМ "Хемус"

Възможностите за финансиране на проекта са или чрез Националната програма "Устойчиво развитие на България", или чрез Европейските фондове

По материала работи: Ставри Таргов
Горна Оряховица изгражда бърза връзка към АМ "Хемус"

Трасето на бъдещия северен обход на Горна Оряховица


Община Горна Оряховица започва реализацията на един от най-мащабните си проекти, а именно, изграждането на обходен път, който ще свързва Горна Оряховица с АМ "Хемус". Новият северен път ще минава край село Поликраище и ще свърже магистралата с общинския център, летището и бъдещия интермодален жп терминал,.

"Това е изключително важен проект за икономиката на Горна Оряховица, както и за комфорта на жителите, но не само на нашата община, а и на съседната Лясковец.

Започваме процедура по проектиране и техническа подготовка за изграждане на пътя, като идеята е строителството му да съвпадне, или поне да не изостане много от изграждането на АМ "Хемус", написа във фейсбук кметът Добромир Добрев.

Възможностите за финансиране на проекта са или чрез Националната програма "Устойчиво развитие на България", или чрез Европейските фондове. Едва след изграждане на пътя, той ще бъде прехвърлен за стопанисване на АПИ. За процедурите по подговка на проекта в бюджета на общината за 2021 година са предвидени около 85 000 лева.

Цялото трасе на северния обходен път по предварителни оценки ще е около 12 км и с неговото изграждане ще се изведе товарния трафик от селата Първомайци и Поликраище.

"Предстои ни много работа за осъществяването на проекта, но съм оптимист, че ще се справим, за да започнем изграждането му, паралелно със завършването на магистралата в района на Великотърновска област", завършва кметът, цитиран от "24 часа".

Коментари

Новини Варна