Варна 17°
fallback
Икономика
09:30 | 5 февруари 2021
Обновен: 20:27 | 14 май 2024

Пандемия ли? Игла да хвърлиш в Банско върху нечия скиорска глава ще падне!

Туристите - от Румъния, България, Северна Македония, Сърбия, Гърция...

По материала работи: Ставри Таргов

Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса.

Най-голям е делът на румънските посетители – 3800 души за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в Банско. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев, съобщи туристическото министерство.

"Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%", допълни Николова. По думите й за пръв път има посетители и от Чехия. От началото на годината гостите от тази страна са 830 души, а през 2020 г. те са били едва 62 души.

Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен.

Затова и ресорният министър посети няколко места за настаняване, както и началната станция на лифта.

Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките. "Аз апелирам да спазваме мерките и да сме отговорни, за да може по-бързо да излезем от тази ситуация, защото туристическият сектор е най-тежко пострадал", подчерта Николова.

Тя посочи, че в момента се обмисля възможността при граничните пунктове, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест.

"Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме това да продължи", каза и кметът Кадев. Тойт апелира всички заети да спазват противоепидемичните мерките. Информира, че на територията на общината вече работи и лаборатория за PCR и антигенни тестове.

По думите му към този момента няма данни за случаи на посетители, дали положителни резултати, съобщава "Монитор".

Автор на статията:
Ставри Таргов
заетост зимни курорти
0 коментара
fallback
fallback