IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:00 | 21 февруари 2021
Обновен: 12:43 | 27 април 2024

Хората, които ще са с минимална или максимална пенсия, имат интерес парите им да са в частни фондове

Това заяви д-р Хасан Адемов, председател на комисията по труда и социалната политика в НС

По материала работи: Ставри Таргов
Хората, които ще са с минимална или максимална пенсия, имат интерес парите им да са в частни фондове

Осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева. Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани.

Изгодата е да останат парите в частния фонд, и ако са под 900 лева, както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е.,тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове".

Той обясни, че същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, която вече 1440 лева, дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера. По думите му има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб.

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб нещата са много по-различни.

Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение", каза Адемов.

Според него тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди да бъде приет и публикуван в Държавен вестник законът, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна