IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
10:15 | 24 февруари 2021
Обновен: 14:39 | 20 април 2024

Ни нови коли купуваме, ни стари. Кътаме си парите за храната и за сметките

В момента на пазара в страната има много изгодни предложения

По материала работи: Ставри Таргов
Ни нови коли купуваме, ни стари. Кътаме си парите за храната и за сметките

Намаляват продажбите не само на нови, а и на употребявани автомобили. В момента на пазара в страната има много изгодни предложения, но хората не купуват така, както преди пандемията. Това констатира Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА).

Продажбите на нови леки коли през 2020 г. намаляват с 37%, а на автомобилите втора ръка - с 18%, показват данните на “Пътна полиция” за регистрираните коли в страната. Употребяваните леки автомобили нов внос с първа регистрация в страната през 2020 г. са 187 179 при 229 039 за предходната година.

Причината за това е пандемията, заради която много хора не знаят какви ща бъдат доходите им след няколко месеца. А това намалява желанието им да си купят кола.

Цената на ново превозно средство се понижава с 20% още при излизане от магазина, а след 4-тата година - с над 50 - 60%. Българинът никога не е бил толкова платежоспособен, че масово да купува нови автомобили, коментира Любомир Доросиев.

По думите на специалиста преди време в страната са се търсили повече дизелови коли, защото са харчили по-малко в градски условия. Сега обаче българинът няма фаворит в това отношение, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна