IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:00 | 9 април 2021
Обновен: 05:41 | 7 май 2021

На канала… прегледът скача почти двойно. Всеки пункт със софтуер за чиповете

Замърсяващи коли ще минават безпрепятствено годишен технически преглед и след въвеждането на екокатегория

По материала работи: Ставри Таргов
На канала… прегледът скача почти двойно. Всеки пункт със софтуер за чиповете

От 17 до 19 млн. лв. ще плати Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) за отпечатването на новите екостикери с чип, които трябва да влязат в сила от 12 юли т. г. Очаква са да бъдат поръчани около 5 млн. бройки за малко под 3 млн. автомобила с тегло до 3,5 тона, научи “Труд” от експерти в бранша.

Те са категорични, че цената на Годишния технически преглед (ГТП) ще се увеличи до около 60 лв., тъй като всеки пункт ще е длъжен да плати допълнително за софтуер и записващи устройства, с които се въвеждат данни в чиповете.

До момента точната сума за лепенките с чипове не е ясна, правят се и спекулации, че ще достигне 300 млн. лв., затова на 14 април от неправителствени организации ще поставят въпроса пред Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

По непотвърдена информация новите екостикери ще се изработват отново от печатница “Демакс”, като допълнение към сега действащия договор за стикери за ГТП. Лепенки също са холограмни, а това е печатницата у нас, тясно специализирана и лицензирана за този вид техника.

Вчера “Труд” изпрати въпроси към шефовете на ИААА Бойко Рановски и Дамян Войновски по силата на каква поръчка ще се печатат новите екостикери и на каква цена. Очакваме отговорите.

Замърсяващи коли ще минават безпрепятствено годишен технически преглед и след въвеждането на новите електронни чипове за екокатегория, установи „Телеграф“.

Причината е, че информацията за изгорелите газове ще се въвежда в чипа от служителите в пунктовете за годишен технически преглед, за които ще остане възможно срещу „почерпка“ да въведат благоприятни за собственика на МПС-то данни.

Чиповете ще се поставят на колите от 12 юли тази година. В тях ще бъде записана всичката информация, която сега фигурира в хартиения талон на автомобила плюс ключовата новост – екологичната група на автомобила. Информацията ще се записва върху чипа чрез устройства, които ще бъдат предоставени безвъзмездно от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) на пунктовете за ГТП.

Чиповете ще се поставят в стикер, който ще се залепя зад огледалото на предното стъкло. Дизайнът на стикерите вече е изработен и чака подпис за одобрение от министъра, съобщиха за „Телеграф“ от транспортното министерство.

Стикерът притежава уникален номер, а датата и месецът, докогато е валиден техническият преглед, както и новата екокатегория ще бъдат перфорирани за бърз визуален достъп. Информацията в чиповете ще може да се чете автоматично чрез радиочестотна идентификация от разстояние 20 метра.

Четците ще са ръчни устройства, рамки и камери без замесен човешки фактор. Това ще позволи в бъдеще в градовете у нас да се въведат нискоемисионни зони, в които да се забранява или да се оскъпява достъпът на замърсяващи автомобили.

Новата екологичната група на автомобилите ще се определя от европейския стандарт за изгорели газове или датата на производство на МПС-то. За това обаче газовете задължително трябва да отговарят на съответния евростандарт.

Така, ако съдържанието на емисиите в отработените газове не превишава стойностите за съответната екологична група в зависимост от екологичния стандарт или датата им на първа регистрация, на автомобила ще бъде залепен новият стикер с екочип. В случай че емисиите са над граничните стойности, на пункта ще откажат стикер за екологична група. Това ще води и до неиздаване на знак за извършен технически преглед. Или поне така трябва да бъде.

Чиповете ще бъдат кодирани, за да не може собствениците да манипулират информацията в тях. След като информацията бъде записана върху стикера, самият стикер “се заключва” и записаната информация не може да бъде променяна, обясниха експерти за „Телеграф“.

Така информацията на чипа ще е защитена от последваща манипулация, но ще е „беззащитна“ при записването й на чипа, което ще се извършва от служителя в съответния пункт за годишен технически преглед.

Така например, ако газ анализаторът (или димомер - за дизеловите автомобили) отчете показания извън нормите няма пречка собственикът да „почерпи“ служителя, който да „обърка“ показанията и да постави возилото в по-благоприятна за собственика екокатегория.

Служителят в пункта ще бъде елиминиран като звено от веригата едва с въвеждането на „умна система“, която ще свързва измервателните уреди директно с информационната система на ИААА. Така показанията за газовите емисии на двигателя ще се оказват директно на сървъра на агенцията, а в случай показания извън нормите служителят на място няма да има избор освен да откаже издаване на стикер за категория.

Системата обаче се очаква да бъде въведена не по-рано от януари 2022 г. или минимум шест месеца след въвеждането на чиповете.

Стикерите ще се лепят по време на годишния технически преглед. Това означава, че ако дадено МПС мине технически преглед на 11 юли 2021 г., то ще получи екочип чак при следващия си технически преглед, който трябва да бъде извършен не по-късно от 10 юли 2022 г.

Ако даден собственик иска да получи екостикер по-рано, може да направи това и без да минава цял ГТП, а да мине през пункт само за екостикер, обясниха от ИААА.

Същото важи и за всички новорегистрирани автомобили, които ще минат ГТП на каналите на КАТ, но ще получат екостикер само ако отидат специално за него до пункт за ГТП.

Чиповете ще се четат от камери и мобилни устройства, които всяка компетентна институция (общини, КАТ, АПИ) ще си закупува. Има възможност за комбинация на четенето на чипа с автоматично разпознаване на регистрационния номер на МПС-то, в случай че съответната институция реши да се възползва.

По този начин се намаляват възможностите за т. нар. клониране на МПС, както и се увеличава процентът на успешно идентифицираните МПС-та при лоши климатични условия. В чипа няма да 4 лв. повече плащаме за преглед

Новите екочипове ще увеличат цената на годишния технически преглед с 4 лв., заяви за „Телеграф“ Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти, който има десетки пунктове за ГТП, съобщава "Монитор".

По думите му чиповете ще оскъпят документацията за извършването на техническия преглед, което собствениците на пунктове неминуемо ще прехвърлят на крайния клиент. „Нашата организация извършва по около 120 000 прегледа годишно.

При положение че разходите ни ще се увеличат, няма как да не увеличим цените“, заяви Панчев. Цената на комплект документи за извършване на технически преглед с включен знак за технически преглед с поставен RFID таг/чип е определена от изпълнителя на 8,80 лв. без ДДС при 5,50 лв. без ДДС понастоящем, казаха за „Телеграф“ от ИААА.

Коментари

Новини Варна