IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:45 | 9 април 2021
Обновен: 23:30 | 24 април 2024

Министър Желязков подписа анекса за концесията на Летище София

То гарантира приход от 660 млн. лева в държавния бюджет в рамките на този месец

По материала работи: Ставри Таргов
Министър Желязков подписа анекса за концесията на Летище София

С Допълнителното споразумение към Концесионния договор се потвърждава ангажимента на концесионера за заплащане на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лева с ДДС към държавния бюджет в рамките на този месец. Това заяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при неговото подписване.

Министърът определи като съществен елемент от него, поетият безусловен ангажимент на страните по договора, да упражняват мониторинг върху нивата на въздушния трафик и приходите, поне веднъж годишно „Целта и предназначението на допълнителното споразумение, е да бъде възстановен икономическият баланс на концесията, нарушен поради пандемията от COVID-19. Този баланс е равновесието между ползите за страните и отчитането на поетите от тях рискове“, коментира Желязков.

Отлагането на плащането на годишни концесионни възнаграждения не лишава българската държава от тях и те продължават да се дължат от концесионера.

При преодоляване на последиците от пандемията, плащането на отложените годишни концесионни възнаграждения може да бъде възстановено преди изтичане на срока на отлагане.

С допълнителното споразумение се увеличава размерът на инвестициите в летище София за срока на концесията от 608 млн. евро на 624 млн. евро.

Поддържането на икономическия баланс на концесията при подобни дългосрочни проекти е гаранция за тяхната устойчивост, за доверието между партньорите, и не на последно място, е задължително изискване на новата правна рамка на Европейския съюз в областта на концесиите.

 

Коментари

Новини Варна