IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Икономика
10:00 | 21 април 2021
Обновен: 10:48 | 16 април 2024

Храните поскъпват, потреблението спада? В кой град трапезата излиза солено?

В Добрич кашкавалът е най-евтин

По материала работи: Ставри Таргов
Храните поскъпват, потреблението спада? В кой град трапезата излиза солено?

През последните месеци се отчита сериозно поскъпване на основните хранителни продукти в цялата страна. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата най-много за храна отделят жителите на Велико Търново.

Търновци плащат най-много за кашкавал, сирене и месни продукти. За сравнение докато цената на кашкавал "Витоша" на едро във Велико Търново е над 14 лева за килограм, в Добрич е 10 лева.

В цялата страна се отчита повишение на цените на едро, отчитат търговците.

"Има увеличаване на цената на хляба и на хлебните изделия, също така през последния месец се увеличиха цените на млечните продукти, малко на месните и също на олиото и то е доста драстично – от 3 лева, в момента се продава на 3,80, даже в някои градове и повече", каза продавач-консултантът в хранителен магазин Звезделин Георгиев.

Заради пандемията се забелязва и спад в потреблението.

"Има намаление на потреблението, като че ли хората гледат да си вземат първо цигарите и алкохола, а след това продуктите, които са им необходими за масата", допълни той.

Според търговците в последните месеци бългapитe все повече обръщат внимание на качествени продукти. Toвa пoтpeбитeлcĸo пoвeдeниe мoжe дa ce oбяcни със сведените до минимум разходи зa нexpaнитeлни cтoĸи и пътyвaния. В условията на пандемия все повече са и хората, които наблягат на здравословното хранене.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна