Снимка "Монитор"
Между 80 и 90 на сто от козунаците за Великден по магазините ще са български. Потребителите трябва да следят за срока на годност и грамажа на продукта, за да избегнат покупката на вносно сладкарско изделие с ниско качество.
Това заяви пред „Монитор“ председателят на Бургаския съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.
По думите му качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж. Ясен признак, че при направата му са използвани истински продукти, а не прах, е наличието на конци при разчупването му.
„Преди години колеги използваха сладкарска боя, която е напълно безвредна, за да могат да придадат по-жълтеникав цвят на продукцията, така че
да заблудят потребителите, че са с домашни яйца“, коментира той, като допълни, че всеки един производител е задължен да описва подробно съставките на етикетите. Именно за това потребителите трябва да ги четат внимателно преди покупка.
Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов е на мнение, че сладкарското изделие не бива да бъде боядисвано, макар това да стана законно след преминаването на козунаците от графата „хляб“ към тази на сладкарството. Според него най-често се използва оцветителят Е-102 тетразин.
Освен за съставките на козунака потребителите трябва внимателно да следят и за неговия произход.
„Български козунак, който едно време се правеше по Български държавен стандарт, е около 400 грама. За разлика от останалите стоки на пазара – българското производство се плете на ръка“, поясни Людиев.
Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“ пък бе категоричен, че колкото по-дълъг е срокът на годност на дадения продукт, толкова повече стабилизатори и консерванти има в него.
„Ниските цени на козунаците – от порядъка на 1.50 лв., показват колко съставки са спестени в него“, подчерта той, като допълни, че поскъпване на козунаците преди празника не се очаква.
Скокът в цените на суровините като брашно и олио традиционно водят и до ръст при крайния продукт, но не се отразяват по време на кампании като Великден, когато има по-значително търсене, а и конкуренцията е голяма.

Влади Въргала след загубата на "Левски" от ЦСКА: Селският циркаджилък победи
Предупреждение за цунами в Япония след земетресение от 6,7 по Рихтер
След София - Пловдив също ще има площад "Журналист"
Обедна прогноза
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
ВИДЕО: Левски - ЦСКА
Манчестър Сити – Ливърпул
Лудогорец – Арда
ЦСКА 1948 – Черно море
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Подкрепата на Полша за украинците се пропуква в опасен момент
След София - Пловдив също ще има площад "Журналист"
Турците пътуват с часове до Гърция да си купят сирене и да избягат от инфлацията
Какви проблеми крие BMW с двигател N20?
8 здравословни навика, на които 83-годишният Харисън Форд дължи своята добра форма
Венера в Скорпион - какво очаква зодиите?
Коментари