IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:00 | 29 април 2021
Обновен: 13:55 | 18 април 2024

Срокът за техническите паспорти на сгради се удължава до края на 2024 г.

От МРРБ уточняват, че причина е високата степен на несигурност, породена от пандемията от COVID-19

По материала работи: Ставри Таргов
Срокът за техническите паспорти на сгради се удължава до края на 2024 г.

До края 2024 г. да се удължи срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обществено обсъждане, съобщава bTV.

Промяната предвижда срокът да важи, както и досега, за сградния фонд – държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, и техническата инфраструктура. 

От МРРБ уточняват, че причина за удължаването му е високата степен на несигурност, породена от пандемията от COVID-19 и последиците от нея, които могат да доведат до затруднения за собствениците на сгради да се справят времево и финансово със сега определения срок за съставяне на технически паспорти – до 2022 г. 

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях. 

Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 %.

По данни на МРРБ приетата от правителството Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45%.  

В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор.

Проектът на Наредбата за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите може да видите ТУК.

Коментари

Новини Варна