IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
11:30 | 4 май 2021
Обновен: 23:29 | 28 март 2024

Летище София дава зелен коридор за ваксинираните

Същото важи и за преболедувалите COVID-19, но трябва да покажат документ за положителен PCR или антигенен тест

По материала работи: Ставри Таргов
Летище София дава зелен коридор за ваксинираните

Българите с ваксинационни сертификати, които се прибират от почивки в чужбина покрай Великден, преминават без проблем при здравните власти на летище София, установи проверка на Travelnews при завръщането на наш репортер от Египет.

Те не попълват допълнителни документи и ползват бърз зелен коридор. Същото важи и за преболедувалите COVID-19, но трябва да покажат документ за положителен PCR или антигенен тест. Тестът трябва да датира от не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната.

Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитетът след преболедуване. След изтичането на 6-те месеца трябва да се ползва някой от другите 2 варианта: ваксинационен сертификат или отрицателен PCR (антигенен) тест.

Всички останали пътници попълват декларация, че ще бъдат под карантина до излизането на отрицателен PCR или антигенен тест, който трябва да бъде направен в рамките до 24 часа от пристигането в България. Резултатите трябва да бъдат изпратени на съответната регионална РЗИ, за да бъдете освободени от карантина.

Опашките и струпването на хора на летище София се получават именно на местата за попълване на декларации. След това се преминава към паспортен контрол. На летище София в залата за заминаващи на терминал 2 има мобилна лаборатория, където правят PCR и бързи антигенни тестове, като резултатите излизат от 15 минути до 2 часа. Новите мерки за влизане в България са в сила от 1 май 2021 г.

За великденските и майските празници около 3500 българи предпочетоха да пътуват до Египет, показва справка сред туроператорите. Те организираха към 20 чартъра до курортите Хургада и Шарм ел-Шейх, като някои са комбинирани и със столицата Кайро. Полети има предвидени и около 6 май.

Египет изисква отрицателен PCR тест за влизане, който да е направен до 72 часа преди пристигането. Ваксинационните сертификати все още не дават зелен коридор в арабската страна.

Дестинацията ще бъде предлагана за първи път през цялото лято – юни, юли и август, и традиционно през есента. Летният сезон в Египет започна през април и продължава до началото на ноември. Цените започват от около 900 лв. на човек за all inclusive за хотел 4 звезди в Хургада, със самолетните билети за чартъра и трансферите от летището до хотела, и обратно.

В пакета влиза още посещение на пирамидите в Гиза и Египетския музей в центъра на Кайро. Отделно ако искате да посетите Луксор и Долината на царете се плаща около 190 лв., където екскурзията е целодневна с автобус от Хургада.

Пътуването е 4 часа в едната посока. Не е за изпускане екскурзия с корабче с прозрачно дъно в Червено море. Вижда се морският свят – цветни риби и коралите. За любителите на шнорхелинга и гмуркането това е най-доброто място в света след Големия бариерен риф.

Най-много чуждестранни групи в Хургада има от България, Румъния, Украйна, Беларус и Сърбия, които празнуват православния Великден.

Западноевропейски туристи няма. От няколко години в Египет няма руски туристи, защото са имали забрана. Тя обаче пада от този месец и се очаква до края на май курортите да бъдат пълни с руски туристи.

Покрай почивните дни за Великден и майските празници, включително 6 май около 30 000 българи са в чужбина, показват данните на туроператорите. Много туристи са слели почивните дни между Възкресение Христово и Гергьовден.

По този начин великденската им ваканция ще продължи около 10 дни. Други дестинации, до които пътуват българите за празниците са Дубай, Доминиканската република, Малдивите и Йордания, за където също има чартъри.

Мирослав Иванов, Хургада – Кайро – София

Коментари

Новини Варна