IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
10:15 | 7 май 2021
Обновен: 15:37 | 28 март 2024

Пет пъти провери и пресметни, един път плати… автомобил втора ръка

Бъдете много внимателни, ако ви предложат да ви покажат „колата на приятел"

По материала работи: Ставри Таргов
Пет пъти провери и пресметни, един път плати… автомобил втора ръка

Голямата крачка към желания нов автомобил, поне за вас, изисква пресметливи ходове. Ето пет от тях, които да предприемете.

1. Избор на предпочитания автомобил

Трябва да се положат усилия и да се събере възможно най-много информация относно избрания автомобил. Със сигурност е от полза да се премине през оборудването на превозното средство точка по точка заедно с продавача – рекламните портали обикновено използват меню за избор, като не винаги може да има напълно точно съвпадение при оборудването, инсталирано в конкретен автомобил.

Много е важно да получите от продавача идентификационния номер на превозното средство (VIN). Ако по някаква причина това ви бъде отказано, най-добре е да оставите този автомобил и да продължите с търсенето. Има множество причини за скриване на производствения номер, като за съжаление нито една не е основателна – никой няма да се ожени за дама, която не желае да каже своя единен граждански номер.
 
2. Проверка на историята на превозното средство

Въпреки, че за някои марки автомобили проверката на историята се заплаща, това не е момент за пестене на парични средства. Все пак, независимо от общото мнение и потвърждението от продавача, километражът на автомобила се манипулира и тази тенденция за съжаление не показва признаци на отмиране.

Ако по правило продавачите на автомобили предоставят информация само за последното посещение за обслужване и преглед на превозното средство, клиентът със сигурност трябва да бъде информиран за всякакви аномалии, свързани с това превозно средство.

Клиент, който се интересува от историята на автомобилите, винаги се обслужва с по-голямо внимание, защото със сигурност не е разумно да се укрие важна за потенциалния клиент информация, а по-скоро има стремеж да се посочи такава информация, с която да се създаде връзка с клиента, която да удовлетворява и двете страни.

3. Опознаване на превозното средство

Общото правило е, че огледът на автомобила следва да бъде максимално неочакван от страна на продавача. Много проблеми възникват в автомобилите, когато двигателят се запалва на студено и които не биха били забелязани, ако колата е предварително загряла.

Като се има предвид, че желанието на продавача да сътрудничи драстично намалява след сключването на договора за покупко-продажба, на този етап вече би било много трудно да се оплаквате от подобни проблеми. Когато опознавате автомобила, опитайте да проверите всичко, което колата би следвало да може да прави, а също проверете функционирането на всички допълнителни екстри.

Ако купувате от частно лице, със сигурност би било добре колата да ви бъде показана и предоставена от човек, който действително я е карал. Бъдете много внимателни, ако ви предложат да ви покажат „колата на приятел / приятел в болница / приятел, който работи в чужбина“.

4. Преглед преди покупката в автокъщата

Точно както човек се обръща към лекар за пълен преглед на здравословното си състояние, по същия начин трябва автомобилът да бъде прегледан от специалисти в областта, за да се получи ясна картина на техническото му състояние. Това, което бихте намерили за „малко странно“ и за което продавачът ще твърди, че е „напълно нормално“ може всъщност да означава сериозен ремонт и още по-сериозна сметка за плащане.

Проверката на техническото състояние, която се извършва в представителството на марката автомобили заедно с подготвената ценова оферта представлява също важен аргумент при преговорите за цената, за да се отстранят всички констатирани проблеми.

Представителството извършва техническите прегледи безпристрастно, като оценява един автомобил от многото, а не само „нагласените“, при които купувачът може да подцени някои сериозни недостатъци въз основа на хубавия външен вид.

5. Финансиране и гарантиране

Разумно би било да сте наясно с финансовите си възможности преди да изберете автомобил. Когато купувате на изплащане или чрез заем, разходите за регистрация и обслужване, които ще имате, трябва да са ви ясни в самото начало за да кандидатствате за нужната сума.

Важни са и разходите по самия кредит, а за най-добри резултати е добре да потърсите предложения от различни банки. Информация за застрахователните разходи може да се получи от калкулаторите в Интернет страниците на застрахователни компании или брокери. Важно е да знаете, че договорите за доброволната КАСКО застраховка на автомобила и Гражданската отговорност трябва да се прехвърлят при смяна на собственика на автомобила.

Със сигурност не трябва да купувате употребяван автомобил с всичките си спестявания. За съжаление, дори в случай на много щателна предварителна подготовка се появяват изненади, затова е по-добре да сте подготвени в известна степен за тях.

Преди да сключите договора за покупко-продажба е добре да проверите дали автомобилът има останала гаранцията и дали тя може да се удължи при определени условия, като някои марки предлагат такава възможност.

В случай на „допълнителна гаранция“ трябва да сте наясно какви рискове покрива тя и дали условията включват разпоредби в случай на смяна на собствеността.

И все пак закупуването на автомобил втора употреба е много разумно решение. Когато извършите съвестно подготвителната работа, осигурите надлежно съставено споразумение за покупко-продажба, ще можете да закупите подходящия за вас автомобил, съветва "Монитор".

Коментари

Новини Варна