IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:15 | 8 май 2021
Обновен: 13:58 | 18 април 2024

Олиото подгони цената на зехтина

То поскъпва заради цените на слънчогледа

По материала работи: Ставри Таргов
Олиото подгони цената на зехтина

Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки магазинчета в района на столичния квартал „Стрелбище“ по време на празниците бутилка златна течност се предлагаше за 4,60 лв. За сравнение в търговски вериги зехтин помаче, който е подходящ за готвене, струва 4,90 лв. за литър.

„Извинявам се, това е положението, нищо не мога да направя. Наистина е безобразие, още повече, че България е производител на слънчоглед.

Имаме си суровината, не я купуваме и пак цените са космически. И ние сме пред свършен факт, накрая ще се наложи да затворим магазина, ако така продължава“, отговори продавачът на въпроса на „Телеграф“ защо е толкова скъпо.

Иначе масово в търговските вериги и кварталните зарзаватчийници слънчогледово олио струва 3,93 лв. за литър или около тази цена. Помаче пък е най-евтината и достъпна маслинова мазнина, останала след първия добив на масло, която се ползва при топлинна обработка на храната.

При това зехтинът би трябвало да е значително по-скъп, защото много маслинови насаждения в Средиземноморието пострадаха от болест и се очаква скок на цените заради недостиг, обясниха търговци.

Според друг търговец на дребно в района на Южния парк в столицата цените на едро на слънчогледовото олио в момента са 2,32 лв. и растат от края на миналата година. Много от колегите просто казват на клиентите си - като ви е скъпо, не купувайте, и с това се приключва въпросът, обясни търговецът.
 
Олиото поскъпва заради цените на слънчогледа. От миналата година досега той е удвоил цената на тон. От 400-560 лв. през 2020 г. черното семе струва вече 1080 лв. за тон. Това пък коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред „Телеграф“.

Към това той прибави и слабата реколта заради сушата от миналата година. Въпреки това в България са построени още мощности в последните три години за преработка на слънчоглед, които изнасят олио за Азия и Европа. Костадинов припомни, че на преработвателите се налага да внасят черно семе, за да могат да изпълнят договорите си за износ.

Според него въпреки че тази година заради хладното време сеитбата на слънчоглед е закъсняла, реколтата се очаква да бъде много по-добра. Отсега земеделците сключват договори за слънчоглед през есента за 800-850 лв. на тон.

Площите на маслодайната култура значително са увеличени, но все още не се знае точно с колко. След празниците се очаква доклад за нивите със зърнените култури от Министерството на земеделието, добави Костадинов, цитиран от "Монитор"

Коментари

Новини Варна