IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:15 | 11 май 2021
Обновен: 04:28 | 19 април 2024

Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити

Причината - нулеви лихви през последните години

По материала работи: Ставри Таргов
Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити

Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити и пренасочват парите на клиентите към спестовни сметки или спомагателни фондове. Новата политика е резултат от нулевите лихви през последните години и икономическата и здрава криза, съобщава БНР

От пет години насам средната лихва по депозити за домакинствата е под 1%. Затова все повече банки ще заменят срочният депозит с алтернативи като спестовните сметки или инвестиции в спомагателните фондове, казва финансовият анализатор Дeсислава Николова.

Къде минава границата между доходност и сигурност наспеставанията в този случай?

„Риск и доходност във финансите са свързани. Когато има възможност да се получи по-висока доходност, съответно и рискът е по-висок. Рискът от гледна точка на това, в сравнение с депозита е, че всеки един, който притежава определена сума, има възможност да загуби от тази сума.

Докато при депозита ние сме свикнали да вложим една фиксирана сума и след това да получим определена доходност. И, всъщност тази разлика в това, че можеш да загубиш, се състои рискът за клиента“, казва Николова.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Ще го направят или вече са го направили има голяма разлика. Оказва се, че това е само едно доста необосновано предположение на един "анализатор." Банките печелят много от нулевите депозити, защото дават заеми с доста солидна лихва и имат нужда да набират средства.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна