IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:00 | 4 юни 2021
Обновен: 19:04 | 28 април 2024

Тунел под Петрохан, ама друг път. Защитени територии са! Проектът – спрян

По-голямата част от инвестиционното предложение попада в границите на шест защитени зони

По материала работи: Ставри Таргов
Тунел под Петрохан, ама друг път. Защитени територии са! Проектът – спрян

Екоминистерството е прекратило процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан. Причината – новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Предложението беше внесено за оценка от АПИ.

Експертите са установили, че по-голямата част от инвестиционното предложение попада в границите на шест защитени зони - „Драгоман”, „Западна Стара планина и Предбалкан”, „Раяновци”, „Понор”, „Западен Балкан”, „Берковица”. Строежът е в противоречие с режима на защитена зона „Берковица” и по тази причина е недопустим.

В изпълнение на чл. 2а, ал. 4, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Министерство на околната среда съобщава за постановено на 31.05.2021 г. Решение № 4-П/2021 г. на министъра на околната среда и водите за прекратяване на процедурата по реда на глава VІ от Закона за опазване на околната среда, в т.ч. и съвместената процедура по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие.

Решението е поставено за обществен достъп на информационното табло на МОСВ в сградата на бул. „Мария Луиза“ 22 на 31.05.2021 г. за период от 14 дни.
Решението се намира в дирекция „Екологична оценка, ОВОС и ПЗ“, пише "24 часа".

Коментари

Новини Варна