IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:15 | 8 юни 2021
Обновен: 11:54 | 28 март 2024

На първо място сме по закупени стоки менте

Потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от подправените продукти, сочи проучване

По материала работи: Ставри Таргов
На първо място сме по закупени стоки менте

Според новото проучване на Службата на ЕС за интелектуалната собственост (EUIPO)  19% от българите са били подведени да купят фалшиви стоки, което е и най-високата стойност в Съюза.

По данни на агенцията потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от подправените продукти, които могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността.

Освен това за потребителите е трудно да отделят законните от незаконните източници на цифрово съдържание.

На този фон 6,8% от вноса в ЕС, който е на стойност 121 млрд. евро, се съставя от фалшиви стоки като козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди.

Близо един на всеки 10 европейци (9%) пък твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти, като са налице значителни разлики между държавите-членки на ЕС.

Оглавяващи класацията на държавите с най-висок дял на подведени потребители са България (19%), Румъния (16%) и Унгария (15%), с най-ниски дялове са Швеция (2%) и Дания (3%).

Според доклада на EUIPO опасенията за търговия с подправени продукти са нараснали по време на пандемията от COVID-19.

„Разпространението на подправени лекарствени продукти като антибиотици и обезболяващи препарати, а наскоро и други медицински продукти като лични предпазни средства и маски за лице, постави това явление в центъра на вниманието, тъй като нарушителите се възползват от несигурността на хората във връзка с нововъзникващи лечебни препарати и ваксини“, пише в проучването.

Коментари

Новини Варна