IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:00 | 29 юни 2021
Обновен: 21:41 | 28 март 2024

Евротесла върху онлайн пазара. ДДС се дължи в държавата на купувача

Промяната влиза в сила от 1 юли

По материала работи: Ставри Таргов
Евротесла върху онлайн пазара. ДДС се дължи в държавата на купувача

Нови правила за данъка върху добавената стойност (ДДС) при онлайн пазаруването в рамките на Европейския съюз (ЕС) влизат в сила по-късно тази седмица, съобщи Европейската комисия.

"Действащите правила бяха въведени през 1993 г. и не отчитат ръста на електронната търговия от последните години. Пандемията допълнително ускори бурното развитие на онлайн търговията на дребно", отчитат от ЕК, цитирани от в. "Монитор".

С промените се цели дължимото ДДС върху онлайн продажбите да се плаща в държавата на потребителя.

Новите правила ще засегнат онлайн продавачите и пазарите в ЕС и по света, доставчиците на пощенски услуги, митническите и данъчните администрации и потребителите.

От 1 юли ще бъдат въведени промени в начина, по който ДДС се начислява върху онлайн продажбите, независимо дали потребителите купуват от търговци в ЕС.

Досега стоките на стойност под 22 евро, внасяни в ЕС от чужди дружества, са освободени от ДДС. Това освобождаване се отменя и ДДС ще се начислява върху всички стоки, внасяни в ЕС.

Досега онлайн продавачите трябваше да са регистрирани по ДДС във всяка държава от ЕС, където имат оборот над определен общ праг, различен в отделните страни. От 1 юли тези различни прагове ще бъдат заменени с един общ за ЕС праг от 10 000 евро, над който ДДС трябва да бъде платен в държавата, където се доставят стоките.

За да се опрости работата на тези дружества и да се улеснят продажбите им в други държави от ЕС, онлайн продавачите вече могат да се регистрират в електронен портал, от който да изпълняват всички свои задължения по ДДС за продажбите си в Общността.

Прагът от 10 000 евро се прилага от 2019 г. за електронните услуги, продавани онлайн.

Търговците ще могат да се регистрират в собствената си държава и на собствения си език, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна