IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:45 | 2 юли 2021
Обновен: 00:27 | 17 май 2024

Тук лев, там 10. И други като П. Г. платили на КАТ по два пъти за един фиш

С проблема се зае омбудсманът

По материала работи: Ставри Таргов
Тук лев, там 10. И други като П. Г. платили на КАТ по два пъти за един фиш

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в която го сигнализира, че към нея се обръщат граждани, които са принуждавани по два пъти да заплащат една и съща глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата.

Това се случва след публикация в “Труд”. В понеделник вестникът описа подробно случай със столичанина П. Г., който на 1 юли 2020 г. платил по банков път 35 лв. за превишена скорост.

Той отишъл да си поднови личната карта и му казали, че “плащането не е отразено в нашата система” и втори път превел 35 лв., за да не му отказват полицейската услуга. След публикацията от КАТ - София, са заявили, че ще върнат парите на шофьора.

Омбудсманът Диана Ковачева е категорична, че тази практика е недопустима и е проблем, че при наличието на неплатени глоби МВР отказва да предоставя административни услуги на гражданите.

А тези случаи поставяли основателни съмнения за начина, по който заплащането на глобите се отразяват в информационната система на МВР и за коректността на информацията, която МВР подава към НАП.

Ковачева е получила уверение, че са направени подобрения в системата. “Отчитам предприетото от МВР за решаването на проблема.

Факт е обаче, че в институцията продължават да постъпват сигнали и жалби”, подчертава общественият защитник.

Коментари

Новини Варна