IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:30 | 6 юли 2021
Обновен: 14:58 | 25 април 2024

Еврото влиза и цените ни... За да няма спекула и инфлация – спецплан

В преходния месец ще има по две цени - и в лева, и в евро, за да няма спекулация

По материала работи: Ставри Таргов
Еврото влиза и цените ни... За да няма спекула и инфлация – спецплан

Няма риск от изкуствено покачване на цените след въвеждането на еврото в България, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Също така няма да се увеличава и корпоративния данък на 15%.

Не се очаква преминаването към еврото да генерира инфлация. Министерството на финансите ще подложи на обществено обсъждане и проекта на Плана за въвеждане на еврото у нас.

Планът предлага в преходния месец да има по две цени - и в лева, и в евро, за да няма спекулация. И още около 20 закона ще трябва да се променят преди да приемем европейската валута. Превалутирането ще става по настоящия курс.

"Според плана 5 месеца след въвеждане на еврото, чисто технически ще има цени в двете валути. 12 месеца след въвеждането на еврото ще има цени в двете валути, за да не се позволи вдигане на цените.

Самото обръщение в търговските вериги е 1 месец и причината е затова, че ако го направим 6 месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички. Като започнем от баничарниците, което ще бъде абсолютна лудница и за НАП, и за баничарниците", подчерта министър Василев.

Той отказа да коментира дали при условие, че сме във валутен борд, е необходимо да минаваме към еврото, в контекста на това дали единната валута ще остане стабилна.

"Имам много силна позиция по въпроса, която с удоволствие бих изложил и дебатирал, след като спра да бъда финансов министър", посочи той.

След като България се включи в подписването на принципно споразумение от страна на финансовите министри, на държавите от Г-20, за минимален данък за корпорациите, от ГЕРБ видяха скрит сценарий от страна на служебния кабине, във вдигане на корпоративния данък на 15% и пресметнаха.

"Ако се вдигне с 50% корпоративният данък, това означава 1,250 млрд. да бъдат взети от бизнеса и на практика бизнесът да не може да ги реинвестира, да не може да ги ползва за увеличаване на доходите, да не може да ги ползва за създаването на нови работни места, за подобряване на условията на труд", отбеляза Деница Сачева.

Според служебния министър на финансите промените касаят само чуждите фирми, които работят у нас, и то само тези, които имат оборот над 750 милиона евро и повече от 25% от фирмените активи са у нас. Промените са само предварителни и най-рано биха се случили след 4 години, на този етап страната ни се противопоставя на единната данъчна основа.

"По повод точно това изказване за 50% вдигане на данъците и такива неща, ще си позволя да използвам непрофесионална фраза, но това са пълни глупости и целенасочени лъжи", каза Василев.

Относно голямата тема с държавните харчове, финансовият министър обяви, че Пътната агенция е възложила дейности по рамкови договори за над 2,8 млрд. лв. при одобрен бюджет от 370 милиона лева.

"Разликата според тях може да бъде покрита от приходи от тол таксите. Към момента са 80 милиона лева. И най-разнообразни други практики, които не са ин хаус, а са си хаос", заяви финансовият министър.

Така държавата се оказва най-добрият кредитор с нулеви лихви, а разликата най-вероятно ще бъде платена от данъкоплатците.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна