IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:00 | 7 юли 2021
Обновен: 21:44 | 12 май 2022

Търговците: Няма предпоставки за поскъпване на горивата

Малките бензиностанции предлагат по-изгодни цени от големите вериги

По материала работи: Ставри Таргов
Търговците: Няма предпоставки за поскъпване на горивата

В България няма предпоставки за спекулативно поскъпване на горивата покрай отпускарския сезон. Това заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Въпреки повишаването на цените през последните месеци на световните пазари, продължава да се наблюдава тенденцията, че малките и независими бензиностации у нас предлагат горива на по-добри цени от големите вериги. Очевидно, когато бизнесът е плод на местната инициатива, създадената конкурентна среда е в полза на потребителя, каза Тенев.

Търговците, изправени пред предизвикателствата на занижено потребление, както от страна на бизнеса, така и от своите персонални клиенти, все още съумяват да запазят цените на горивата на дребно на приемливи нива.

В тази особена икономическа среда, с неясни перспективи и времеви хоризонти, малките и средните търговци, както и превозвачите, вносителите и производителите на горива, запазват своето устойчиво присъствие на пазара и доставят качествени продукти във всички точки на страната.

Поради пандемията от COVID-19 пред представителите на бранша, както малките, така и големите стоеше надеждата за лятото и възможността, все пак да има активен летен сезон, който така или иначе е традиционно силен за търговците.

Самите представители на туристическия, ресторантьорския и развлекателния браншове, транспортът на хора и стоки стиснаха зъби в очакване на летния сезон и сякаш тази надежда не позволи тотално замиране и на пазара на горива.

Туристическият и транспортният сектор продължават да бъдат силно засегнати от кризата и не ползват такива количества като преди пандемията. Много хотели, ресторанти и транспортни фирми остават затворени.

Секторът на куриерските услуги, доставките на стоки, интернет търговията, IT секторът, фармацията и някои други не спряха своята работа и това донякъде бе спасителен пояс на търговците на горива.

Друга глътка свеж въздух бе селскостопанският сектор, който е в активния сезон на жътвата. Тези и други фактори запазиха на пазара малките и средните търговци на горива, които са важни за бизнеса, за населението и като цяло за икономиката.

Коментари

Новини Варна