IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:30 | 15 юли 2021
Обновен: 20:50 | 25 април 2024

БНБ пуска възпоменателна монета за Стоянка Мутафова

Поводът - 100-годишнината от рождението на голямата актриса

По материала работи: Ставри Таргов
БНБ пуска възпоменателна монета за Стоянка Мутафова

В следващите две години Българска народна банка (БНБ) ще пусне 15 нови възпоменателни монети. Това е записано в Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти за периода 2022-2023 г., която Управителният съвет на БНБ прие на свое събрание.

От таблиците става ясно, че едва три от паричните знаци ще бъдат изцяло златни. Други два пък ще са сребърни, но с частично позлатяване. Преобладаващата част от монетите ще са изцяло сребърни (общо 7 монети), а една малка част, или едва 3, ще бъдат медни.

Само през следващата година се очаква да бъдат отсечени 5 възпоменателни монети. Още през януари ще видим първата от тях, която ще бъде от серията „Български творци“. С нея ще се отбележи 100-годишнината от рождението на Стоянка Мутафова. Монетата ще е медна, с тегло от 16,4 г, диаметър 34.2 мм и номинална стойност 2 лв.

През първия месец на новата година ще бъде пусната и още една монета, този път историческа. С нея ще отбележим 150 години от рождението на Гоце Делчев, като използваният метал ще бъде сребро с проба 999/1000. Теглото на монетата ще е 23,33 г, а диаметърът – 38.61 мм. Номиналната стойност ще е 10 лв.

В началото на лятото ще бъде пусната златна двулевка с лика на Паисий Хилендарски. Следващите 2 монети от програмата ще бъдат изсечени през есента и зимата. Първата ще е през септември, посветена на екологията.

Сребърната монета „Голям гмурец“ ще е от серията „Природно разнообразие в Република България“ и ще е с номинална стойност от 10 лв. Десетолевка ще бъде и историческата „Цар Калоян“, част от добре познатата серия „Средновековни български владетели“, която ще бъде изсечена през декември. На нея обаче ще има нанесено частично позлатяване.

През 2023 г. БНБ е предвидила да изсече 10 възпоменателни монети, от които две ще са златни, пет сребърни, а една ще е с частично позлатяване. Повечето от тях ще са исторически или посветени на християнството и на именити българи.

Ще има монета по случай 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград, както и такава за отбелязването на 100-годишнината на Богословския факултет.

Освен това централната банка ще отсече и сребърен паричен знак „200 години от издаването на Рибния буквар“. Със своя монета ще бъде почетена и българската гайда заедно с празника Богородица, по случай която ще има златен паричен знак, информира "Монитор".

Коментари

Новини Варна