IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
22:04 | 28 април 2015
Обновен: 22:40 | 25 март 2024

"Бели сертификати" ще стимулират енергийната ефективност

Те доказват спестено количество енергия

По материала работи: Ставри Таргов
"Бели сертификати" ще стимулират енергийната ефективност

Агенцията за устойчиво енергийно развитие разработи нов инструмент за стимулиране на енергийната ефективност, предназначен основно за търговците на електроенергия и големите предприятия. Става въпрос за т.нар. "бели сертификати", които доказват спестено количество енергия. При търговията с тях търговците закупуват сертификат за енергийно спестяване, осъществено от други лица. Сертификатите ще могат да бъдат директно продавани и търгувани на Българската фондова борса. Очаква се един сертификат да има един тон нефтен еквивалент и стойност около 300 лв., обясни Красимир Найденов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Проектът предвижда разработването на финансов механизъм за стимулиране на изпълнението на мерки за енергийни спестявания, популярен като "бели сертификати". Притежателят на "бели сертификати" е собственик на енергийните спестявания, отговарящ на броя на сертификатите. Търговците периодично представят в агенцията, притежаваните от тях "бели сертификати", които трябва да отговарят на определените им индивидуални цели за енергийни спестявания. Постигнатите спестявания, се определят от фирмите за обследване, а издаването на "бели сертификати" се извършва от агенцията. Спестеното количество се появява на пазара и може да бъде закупено от енергиен потребител, който има нужда от повече енергия, обясни Найденов.

Проектът за стимулиране на енергийната ефективност се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Неговата стойност е 5,3 млн. лв. и се очаква да приключи до края на юни, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна