IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:00 | 22 юли 2021
Обновен: 21:26 | 10 декември 2023

Саниране – плащаш от джоба си проучването. Ако не те одобрят, гориш!

В новите правила са заложени редица мини, смятат експерти

По материала работи: Ставри Таргов
Саниране – плащаш от джоба си проучването. Ако не те одобрят, гориш!

Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Според него вече ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G - тоест, тези, които консумират най-много енергия. Те ще бъдат разделени на две групи.

Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ за енергийното обновяване, а сградите с енергиен клас D преди санирането - само 85 на сто. С други думи съседите ще трябва да платят 15% от средствата, необходими за саниране на сградата.

В новите правила са заложени редица мини, които ще прекратят процеса на саниране и ще доведат до много напрежение в обществото, категорични бяха пред “Труд” експерти в областта на строителството и обновяването на сгради.

Досега няколко пъти бяха пробвани схеми за саниране, в които етажната собственост поема част от разходите и, въпреки че имаше няколко сгради, които бяха обновени по този начин, процесът буксуваше, посочиха експерти по жилищна политика.

Затова институциите се принудиха да направят санирането изцяло безплатно. Сега, когато пак се налага да се събират пари, може да се предположи, че процесът ще буксува и страната ни рискува да не успее да усвои предвидената сума от 1,226 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни сгради.

Рискове крие и решението едни съседи да плащат, а други не. В Плана е записано, че хората от социално уязвими групи няма да плащат за енергийното обновяване.

Още по-притеснителен според експертите е редът, по който ще кандидатстват етажните собствености за саниране. Съседите първо сами и за своя сметка ще трябва да организират техническо обследване, архитектурно заснемане и обследване на енергийната ефективност.

Те сами ще трябва да издирят, наемат и платят на фирми, които да направят това. Техническото обследване струва между 3 и 5 лв. на кв. метър, архитектурното заснемане струва средно 2 лв. за кв. м., а енергийното обследване се извършва по договаряне според застроената площ, като до 2000 кв. м. струва 350 лв.

Така съседите предварително трябва да приготвят солиден бюджет и да се разберат помежду си за разпределяне на разходите. Чак след това ще кандидатстват за саниране, и ако не бъдат одобрени разходите са за тяхна сметка.

Ако бъдат одобрени пък според класа, който е определило изследването, държавата им връща разходите или 85% от тях, както и поема частично (85%) или цялата сума за саниране.

В тази процедура са заложени поне три проблема - съседите плащат за обследвания без да имат сигурност, че блокът ще бъде саниран. Освен това те трябва да направят цялата предварителна организация.

И не на последно място, след като плащат за енергийно обследване, а от него зависи дали ще дадат 15% от средствата за саниране или не, кой дава гаранции, че няма да има злоупотреби с резултатите.

Подготвят се законови промени, които да насърчат кредитирането на етажна собственост или сдружения на собствениците. Това е записано в приложение към последния вариант на Националния план за възстановяване.

За да намерят съседите пари за частта от санирането, която трябва да платят сами, се предвижда да се улесни достъпът им до кредитен ресурс, “обезпечен с гаранции”. За тази цел “ще бъде разработен финансов продукт от търговска банка или банки, с помощта на гаранция от страна на ФЕЕВИ (Фонд “Енергийна ефективност и възобновяеми източници”), пише в документа.

Докато хората плащат част от санирането, с част от парите за саниране ще обучават държавни и общински служители как да дават информация на гражданите за процеса на енергийно обновяване.

Предвижда се създаването на от 6 до 28 центъра за “обслужване на едно гише”. Въвежда се и фигурата “на условно наречен “специализиран посредник”. Това ще бъде “бизнес партньорство между Професионален домоуправител и Фирма, регистрирана като доставчик на услуги за енергийна ефективност”.
 

Коментари

опетков ( преди 2 години )
"Новите" управници, започнаха да се осират преди още да са седнали в креслата. Това, което прочетох е абсолютен буламач, който твърдо е обречен на пълен крах. Предложението е близо до безумие и показва абсолютно непознаване на манталитета на българина. А и какви са тия разбойнически цени за "обследване"? Нека някой ми разкаже какво и как прави за обследване на апартамент, че взема от 3 до 5лв на кв. м. И защо на квадратен, а не на кубичен например. Пълни идиотщини.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна