IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
09:00 | 15 август 2021
Обновен: 18:52 | 28 март 2024

Пунктове за ГТП хитруват за екокатегорията на колите

Въвеждат данни в системата по няколко пъти, докато налучкат резултатите

По материала работи: Ставри Таргов
Пунктове за ГТП хитруват за екокатегорията на колите

От 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип до сега, над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед. Това казаха за "Хоризонт" от автомоблината администрация. Към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове.

При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация" Дамян Войновски и допълни:

"Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четврти път, докато „налучкат“ данните.

Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта".

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове.

Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила".

Коментари

Бойко Борисов ( преди 2 години )
Те какъв ще си го вкарат догодина като почнат да спират коли за завишени норми на изгорели газове. Трябва половината коли в България да не минат преглед, поради ред причини, и тогава като почнат едни бунтове, ще видят кон боб яде ли. Тогава ще усетят гнева народен тези ***, дето искат да посегнат на колата на бедния човек, с която си изкарва хляба.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна