IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
10:00 | 27 август 2021
Обновен: 11:30 | 28 март 2024

Олио, брашно, зарзават, яйца... До 55% скок в цените на храните ни

Причината - поскъпването на тока

По материала работи: Ставри Таргов
Олио, брашно, зарзават, яйца... До 55% скок в цените на храните ни

Септември идва с удар по джоба. 20% скок на храните се очаква заради поскъпването на тока. Първи ще поскъпне хлябът. Цената му шоково ще се вдигне с 20%, коментират от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич, предаде actualno.com. От Съюза на хлебарите се опасяват и от предстоящи фалити в бранша.

С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20%, ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделя председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов, предаде БНР.

„Всичко това води до едно увеличение от порядъка на 20-25% и на цената на произвежданите от нас изделия. Ако не направим тази стъпка, просто трябва да затваряме“, предупреждава той.

Тошко Няголов предполага, че цената на хляба в търговската мрежа ще достигне цена от 1,50 лв.,като в нея ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната. По думите му голяма част от собствениците на малки фурни са притеснени от предстоящи фалити до края на тази година.

Цените на основни хранителни продукти са се повишили значително през последната година. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата при зеленчуците скокът е между 14% за чушките до 55% за краставиците.

Морковите са поскъпнали с 32%. Поевтиняване с 10% има при доматите. Сериозен е ръстът в цените на олиото - 54%. При брашното, което определя и цената на хляба, той е 13%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%, съобщава "Стандарт".

Коментари

Новини Варна