IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
10:00 | 30 август 2021
Обновен: 14:13 | 26 април 2024

Екостикер залепен, после свален! Искат махането им, а 20-те лв. кой ще ни върне?

Предлагат и отпадане на синия талон

По материала работи: Ставри Таргов
Екостикер залепен, после свален! Искат махането им, а 20-те лв. кой ще ни върне?

Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен технически преглед да отпаднат. Такава промяна в Закона за движение по пътищата предлагат 19 депутати от “Демократична България”.

Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, шеф на новата парламентарна комисията по дигитилизация и електронно управление. Вероятно затова в мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че той е напълно ненужен, доколкото съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР.

“Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление.

Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора”, пише в мотивите. Проект за махане на синия талон с почти същите аргументи вече внесоха и депутати от групата ИБГНИ.

В проекта на ДБ се предлага още и отпадане на екостикерите с чип като скъпи и излишни. Предлага се данните за екокатегориите на автомобилите да се въведат в централизирана база и изобщо да няма никакви лепенки за технически прегледи.

Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена дистанционно и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява, коли да бъдат клонирани и т. н.

“Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка”, допълват вносителите. И предлагат данните от техническия преглед автоматично да се прехвърлят при смяната на регистрационния номер на автомобила, пише "Труд".

Коментари

Пешо ( преди 2 години )
Преди дни видях такъв стикер на 40 тонен камион -явно ще получи разрещение за влизане в зона Ц, или това са някакви ИДЕНТИФИКАЦИОННИ знаци
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 2 години )
Спете да се *** те с българският народ какво постоянно искате от шофьорите постоянно ги гъзите е спрете се вече то да си подкараш колата в бг стана прекалено сложно и скъпо и пак неви стига Първо дайте нормални заплати и пътища и тогава изисквайте от хората
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 8
Новини Варна