IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:00 | 20 септември 2021
Обновен: 01:17 | 27 април 2024

КАТ събира милиони, а няма камери! Едва 22 са стационарните радари

В цяла Европа ги предпочитат - хем да не издържат личен състав, хем да няма човешка намеса

По материала работи: Ставри Таргов
КАТ събира милиони, а няма камери! Едва 22 са стационарните радари

Стационарните камери на КАТ са 22 и всичките работят. За периода 2017 - 2020 г. пътната полиция не е пуснала в действие никакви нови стационарни автоматизирани системи за контрол на скоростта, купени са само 28 мобилни камери на триноги.

Това обяснява служебният вътрешен министър Бойко Рашков в писмен отговор на въпрос на депутата от ДБ Мартин Димитров.

Документът е с дата 15 септември и може да се види на сайта на разпуснатото 46-о Народно събрание. Рашков посочва още, че за поддръжка на стационарните устройства МВР плаща средно по 130 000 лв. годишно, като за 2017 г. сумата е била най-ниска - 106 121 лв., а през 2019 г. най-висока - 177 393 лв.

Служебният министър не отговаря каква е разликата между цените на стационарните и мобилните камери, с които работи КАТ, тъй като техническите параметри на системите са различни.

От отговора на Рашков не става ясно дали в бройката влизат стационарните камери “ЗМ за средна скорост”, британско производство. Те са 4 и бяха монтирани през 2015 г. по две в тръбите на един от тунелите на магистрала “Люлин”. Без тях “нормалните” стационарни радари на КАТ у нас би трябвало да са 24.

От тях 15 са на “Сименс”, купени в далечната 2008 г. от правителството на Тройната коалиция за 1 млн. лв., осем камери са швейцарски “Мулта Радар”, които са от 2014 г. и една е шведската “Сенсис”, монтирана през 2010 г. на “Цариградско шосе” до Орлов мост.

В същото време мобилните камери на КАТ са около 190, но всяка от тях трябва да се обслужва от поне двама полицаи. Затова и в цяла Европа предпочитат стационарните устройства - хем да не издържат личен състав, хем да няма човешка намеса.

Адвокат Петър Славов във фейсбук: Имаме новина - събират милиони от глоби, а нямат камери

“Имаме новина по отношение на пътната безопасност”, коментира във фейсбук адвокат Петър Славов, който работи съвместно с депутата Мартин Димитров при подготовката на въпросите му. Както писа “Труд”, благодарение на тандема Димитров - Славов стана ясно, че от юни е забранено на пътните полицаи да се крият по храстите.

“Видно от отговора на Б. Рашков това е по-скоро антиновина, тъй като за периода 2017-2020 г. няма изградена НИТО ЕДНА стационарна система за контрол на скоростта, независимо от десетките милиони левове от годишни приходи от глоби, събирани от водачите.

За същия период МВР си е купило цели 28 мобилни камери (тип “триноги”), които до съвсем скоро успешно се “оперираха” от двама пътни полицаи, обикновено добре скрити в близките храсти”, добавя Славов.

Коментари

Новини Варна