IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:30 | 20 септември 2021
Обновен: 13:16 | 28 март 2024

НОИ преизчислява служебно стотици хиляди пенсии

Това произтича от гласуваната актуализация на бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
НОИ преизчислява служебно стотици хиляди пенсии

Считано от първи септември, НОИ ще преизчисли по служебен ред 172 хиляди пенсии, отпуснати до 31 август тази година на родените след 31 януари 1959 година, които са се осигурявали за втора пенсия в частните фондове. Това произтича от гласуваната актуализация на бюджета.

Преизчисляването на вече отпуснатите лични и наследствени пенсии за трудова дейност е заради влезлият в сила от първи септември по-нисък коефициент на редукция на държавната пенсия за хората с вноски в частните пенсионни фондове.

Двойно по-малко е това намаление сега спрямо 31 август, но за пенсиите на минимален размер ефект от повишението от НОИ не очакват да бъде постигнат.
Преди актуализацията на бюджета бе разписано, че хората могат да подадат до края на септември следващата година заявление за преизчисляване по своя преценка, но сега заявление няма да се подава, а преизчисляването на индивидуалния коефициент ще се направи служебно, за да не се ощетят хората, запазили парите си за втора пенсия в частните фондове.

НОИ ще преизчисли служебно, но считано от 16 септември и социалните пенсии за инвалидност, които се определят като процент от социалната пенсия за старост.

С актуализацията на бюджета депутатите решиха да увеличат процентите.

Така социална пенсия за инвалидност на хора с над 90 на сто увреждане се увеличава от 178,45 лева на 200,76 лева, съответно социалната пенсия за увреждане между 71 и 90 процента вече е определена на 185,89 лева при малко над 163 лева преди изменението.

Разликата в полза на пенсионерите със социални инвалидни пенсии НОИ ще изплати заедно с пенсиите за месец ноември, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна