IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
16:31 | 4 май 2015
Обновен: 10:25 | 24 април 2024

Финансовото образование за устойчива икономика е тема на конференция

Организатори на събитието са медийна група Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.bg

По материала работи: Борис Проданов
Финансовото образование за устойчива икономика е тема на конференция

Финансовото образование следва да се разглежда не само като защита на личността по време на криза, а и като палитра от необходими умения да се планира настоящето и бъдещето, коментира президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. Анна Недялкова.


Поводът за изказването й е предстоящата конференция „Финансово образование за устойчива икономика“, която ще се проведе на 11 май в столицата. Организатори на събитието са медийна група Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.bg. Проф. Анна Недялкова, която е сред лекторите на конференцията, споделя, че  разглежда необходимостта от финансово образование като „един глобален проблем с нарастваща актуалност и значимост“.


“Подчертавам глобален, защото, заради глобализираната финасова система, проблемът със слабата финансова култура и компетентност засяга всички точки на планетата и всички хора. По време на една от най-големите финансови кризи, когато човечеството стремително навлезе в орбитата на диктата на парите, финансовото образование се превърна в първостепенен фактор за бързото забогатяване на едни и за оцеляването или краха на други. Станахме свидетели на неподозирани ирационални решения, както от страна на предлагащите финансови услуги и дългови инструменти, така и от търсещите ги като единствен шанс за запазване на стандарта си на живот. Хората трябваше да осъзнаят този процес и да намерят начин да преминат през него с по-малко щети в материален и социален план”, коментира проф. Недялкова.

“Нямам съмнения, че форумът ще насочи вниманието на обществото към много аспекти на връзката финансово образование – устойчива икономика. Това ще е една добра основа за по-нататъшна системна и комплексно организирана работа за идентифициране на потребностите и за насърчаване на инициативи и политики в различните области – в образованието, здравеопазването, защитата на потребителите и много други. Защото социалната промяна често пъти започва в малките групи, със своевременно подкрепените добри практики и умелото им разпространяване”, добавя още тя.

 

Коментари

Новини Варна