IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:00 | 28 септември 2021
Обновен: 17:38 | 21 април 2024

Заради скъпия ток - 50 лв. компенсация за бизнеса. Някога ще са, но не сега!

Още днес АЕЦ "Козлодуй" ще пусне пакети от 300 Мвтч за малките и средните фирми

По материала работи: Ставри Таргов
Заради скъпия ток - 50 лв. компенсация за бизнеса. Някога ще са, но не сега!

Бизнесът ще получи по 50 лв./МВтч компенсация за драстичното поскъпване на тока за индустриалните потребители. Това ще коства на бюджета между 600-650 млн. лева за шест месеца, съобщи служебният премиер Стефан Янев в понеделник.

Миналата седмица бизнесът предложи компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, да получи по 70 лв. за изразходван мегаватчас.

Премиерът Янев уточни, че ако няма актуализация на тазгодишния бюджет, бизнес потребителите ще могат да получат утвърдената сега компенсация едва през януари 2022 г. За бъде актуализиран бюджетът, е необходимо да има действащ парламент, какъвто се очаква най-рано в края на ноември.

Актуализацията е нужна, защото механизмът не е заложен в бюджета за тази година и преразпределението на средствата няма как да бъде направена, обясни и финансовият министър Валери Белчев.

"Финансовият ресурс е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества, които произвеждат електроенергия", поясни служебният премиер. Според първите изчисления по механизма ще бъде отпуснати средства в размер на 50 лева за мегаватчас изразходена електроенергия.

Белчев посочи, че за шестте есенно-зимни месеца подкрепата за бизнеса възлиза на 600-650 млн. лева.

Още днес АЕЦ "Козлодуй" ще пусне пакети от 300 Мвтч за малките и средните фирми, които ще могат директно да си купят по-евтина електроенергия, съобщи още Стефан Янев. Като следваща мярка е предвидено да се направят промени в борсовите правила за търговия с ток.

Мерките бяха представени на брифинг в МС. По време на срещата участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори", каза служебният премиер Стефан Янев.

"Темата с финансовите компенсации, която се обсъжда и която касае бизнес потребетилите, разработена е схема и тази схема е за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза Янев.

"Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намаляване тежестта на въглеродните емисии. На трето място Министерството на финансите с Българската фонодова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производителите и да създаде условия за гъвкав пазар", каза още Стефан Янев.

Министерството на финансите и БФБ ще създадат клирингова къща за Българската независима енергийна борса, която ще работи за балансиране на интересите на участниците на енергийната борса.

Ще бъде създаден още и институция, която ще анализира пазара на въглеродните квоти.

Анализирани ще бъдат правилата за работа на енергийната борса, както и работата на енергийния регулатор в частта издаване на лицензи и други контролни функции на пазара.

"Всички тези мерки ще дадат възможност пазарът да бъде по-адекватен", категоричен беше още служебният министър.

Освен тези дългосрочни мерки, са обмислени и няколко краткосрочни мерки. "Те са свързани с Комисията за енерийно и водно регулиране. Българският енергиен холдинг от мози момент нататък ще започнат да предлага нови позиции за дългосрочните договори - за 3-6-месечните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия", уточни премиерът.

С това трябва да се гарантира, че и малките потребители могат да бъдат защитени от резките изменения на пазара и да имат достъп до изгодни оферти. Идеята е да бъдат предлагани по-малки обеми електроенергия, за да може и малките потребители да се възползват, а не само големите търговци.

По отношение на КЕВР, Янев каза, че ще се предприемат следните мерки: "Засилване на регулаторния контрол на КЕВР по отношение на неговото влияние на целия борсов пазар. Ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса в методиката за образуване на цена и във временно преустановяване на застрахователните гаранции, като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки", разясни Янев.

"Работим и по още един пакет мерки, които да са в помощ на публичните предприятия, но с тях още не сме готови", допълни служебният министър-председател.

На въпрос, ако не се случи актуализацията на бюджета, Янев отговори така: "говорим за актуализация тази година. Без актуализация няма как да се преразпределят средствата през декември. Но в бюджета за 2022 г. ние ще заложим този механизъм да бъде валиден в първите 6 месеца на годината", каза Янев.

Относно мерките, той допълни, че: "понеже става дума за мерки в порядъка на 50 лв. за мегаватчас - мерки за октомври и ноември, финансово парите ги имаме, но не можем да ги разпределим. През декември ще има такава възможност, ако парламентът направи актуализация на тазгодишния бюджет. Ако не направи от 1 януари, ще влязат в сила с новия бюджет от 2022 г."

Всичките мерки, които обяви премиерът, касаят небитовите потребители. Що се касае до битовите потребители, съгласно Закона за енергетиката, цената на битовия ток се определиха на 1 юли 2021-а. Законът разрешава актуализацията на тази цена след изтичане на 6-месечния срок, което за успокоение на гражданите на България мога да кажа, че в следващите 3 месеца цените на битовия ток, парното и топлата вода ще останат непроменени", каза Иван Иванов.

Той посочи, че външните енергийни пазари са много волатилни и очаква корекция от 1 януари 2022 година. Тя е породена от два фактора - скъпите въглеродни емисии и високите цени на природния газ, съобщава "Стандарт".

Коментари

Новини Варна