IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:15 | 22 октомври 2021
Обновен: 11:09 | 20 април 2024

Бензинът и дизелът скачат до 2,50 лв. за литър

Това е мнението на експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Бензинът и дизелът скачат до 2,50 лв. за литър

Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, вчера се достигнаха рекордни стойности за последните осем години от 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Предполагам, че те ще достигнат до около 2,50 лв. за литър. Това каза по bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"На последната среща на ОПЕК беше решено да не се увеличават квотите на производство, това означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Дефицит засега няма. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел", коментира експертът.

Бенчев обясни, че другата причина, която поддържа суровината скъпа, са цените на енергийните ресурси.

"Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период", поясни той.

В България сме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси, отбеляза Бенчев, цитиран от "Стандарт".

Коментари

Новини Варна