IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
15:00 | 11 ноември 2021
Обновен: 13:18 | 13 май 2024

ЕК прогнозира ръст до 3,8% за България до края на годината

Инфлацията ще се повиши до 2.4 на сто, догодина ще достигне 2.9 на сто и ще започне да спада през 2023-та

По материала работи: Ставри Таргов
ЕК прогнозира ръст до 3,8% за България до края на годината

Ниският процент на ваксинирани и високите цени на енергията са предизвикателство за възстановяването на България в краткосрочен план - това се казва в есенната икономическа прогноза на ЕК за страната ни, която беше оповестена днес.

Новото въвеждане на зеления сертификат за Covid-19 може да се окаже недостатъчно, за да ограничи разпространяването на заразата и нормализирането на ситуацията може да отнеме повече от необходимото, се казва в документа.

В добавка влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията и консумацията може да се окаже по-сериозно от очакваното. В прогнозата се казва още, че скорошното повишаване на енергийните цени и на цените на храните e на път да подкопаe покупателната способност на домакинствата с ниски доходи.

Очаква се БВП да достигне до 3.8 на сто през тази година, догодина до 4.1 на сто и през 2023-та да се стабилизира до 3.5 на сто. Инфлацията тази година ще се повиши до 2.4 на сто, догодина ще достигне 2.9 на сто и ще започне да спада през 2023-та година до 1.8 на сто.

Коментари

Новини Варна