IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
09:15 | 20 ноември 2021
Обновен: 11:47 | 28 март 2024

Честито! Цената на хляба надхвърли 2 лв.

Предстои поскъпване на млякото, а оттам и на всички млечни продукти

По материала работи: Ставри Таргов
Честито! Цената на хляба надхвърли 2 лв.

Ръжен хляб от 700 грама на цена от 2,09 лв. шокира потребителите в социалните мрежи. "Да ни е честито! Колко още може да се повиши?", коментират те.

Причината за поскъпването е една и съща - прекомерните разходи за ток и газ, както и високите цени на пшеницата тази година. Предстои поскъпване на млякото, а от там и на всички млечни продукти.

Причината е, че цените на фуражите, торовете и енергията се покачват. Когато разходите растат, фермерите ще бъдат принудени да покачат цените, най-малкото за да покрият разходите си, обяви пред Lupa.bg Васил Стойчев, анализатор от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Преди два дни стана ясно, че цените на масовите млечни продукти като масло и кашкавал са почти двойно по-скъпи спрямо средните цени в Евросъюза.

Защо обаче се получава така? "Част от продуктите се купуват от европейски държави, идват у нас в пакети и те биват препакетирани в български складове на по-малки парчета и така влизат в магазинната ни мрежа.

Целият този процес на доставка, препакетиране и т.н. оскъпява стоката и затова в страната ни тя се продава по-скъпо отколкото в Европа", обясни Стойчев.

По думите му маслото, което консумира българинът, е предимно внос. Много от суровините идват от чужбина, защото са по-евтини. Сиренето и кашкавалът ни се произвеждат предимно тук. Но много от големите магазини предпочитат да продават вносни продукти, съобщава "Стандарт".
 

Коментари

Новини Варна