IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:30 | 23 ноември 2021
Обновен: 18:14 | 18 април 2024

Бум на родния имотен пазар: Цените катерят, но има и сериозно търсене

Новите жилища в морската столица са поскъпнали със 7,1% в рамките на три месеца

По материала работи: Ставри Таргов
Бум на родния имотен пазар: Цените катерят, но има и сериозно търсене

София запази първото си място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 11,9% по-високи от същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт.

София остава на първо място, но повишението на цените в другите големи градове с над 120 хил. жители се доближава до това в столицата. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

София е на първо място, благодарение на почти еднаквия значителен ръст на цените, както на новото строителство, така и на съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват с 11,5%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 12,1% за година.

Само в рамките на второто тримесечие лидер на пазара е Варна с повишение на цените на имотите от 4,5%. Новите жилища в морската столица са поскъпнали със 7,1% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с 3%. Второто място е за Русе, където поскъпването е с 2,5% за три месеца.

Оказва се, че пазарът на имоти е много силен не само в столицата, а и в редица други градове на страната, въпреки пандемията от COVID-19.

На второ място по поскъпване на имотите за година отново е Русе с ръст на цените от 8,4%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 1,6%, а на съществуващите жилища - със 9,8%.

Третото място в класацията си делят Пловдив и Стара Загора, които имат равен резултат. Имотите и в двата града са поскъпнали с 8,1% за година. Любопитно е, че и в Пловдив и в Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-малко, отколкото на съществуващите жилища. Но в Пловдив разликата в движението на цените е по-голяма.

В града под тепетата новото строителство е поскъпнало с 2,6%, а цените на съществуващите жилища са нараснали с 12,6%. Така Пловдив е на първо място сред големите градове по поскъпване на старите жилища.

В Стара Загора поскъпването при новото и старото строителство е съответно с 4,4% и 9,6%.
През миналата година във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. През 2021 г. това се променя и има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни апартаменти в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Ако при новото строителство преобладава делът на обикновените кооперации, ръстът на цените е по-малък.

Петото място в класацията за поскъпване на имотите е за Варна, където повишението на цените е с 4,9% в рамките на година. Поскъпването на новите жилища в морския град е с 12%. При старите жилища повишението на цените е с 5%. Варна е на първо място сред големите градове по поскъпването на новото строителство.

Бургас е на последното шесто място в класацията. Като има съществена разлика в движението на цените на новите и съществуващите апартаменти. При новите има малък ръст от 1%, а при старото строителство повишението на цените е с 6,7%.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 9,1% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е със 7,2%, а при съществуващите - с 10,2%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство, макар да зависят от сградите, които излизат на пазара, също вървят нагоре.

Прогнози на експерти: Цените ще нарастват повече от заплатите

Цените на жилищата се очаква да нарастват по-бързо от заплатите. Това показва допитване на агенция Ройтерс, проведено сред над сто експерти на осем ключови пазара - САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Дубай. Една от основните причини за това са очакванията, че централните банки ще задържат лихвите близо до рекордно ниското ниво и през 2022 г.

В България обаче ситуацията е различна заради догонващото вдигане на заплатите. У нас заплатите са най-ниските в ЕС и затова нарастват по-бързо от възнагражденията в останалите страни членки. В резултат жилищата стават по-достъпни въпреки повишаването на цените.

За поскъпването на имотите по света допринасят повишаването на цените на строителните материали и недостатъчното предлагане на жилища в много страни. Заради пандемията пък много хора искат да се преместят в по-големи жилища. Това означава, че за повечето хора, особено за младите, които се стремят към придобиване на първото си жилище, ще бъде още по-трудно да навлязат на жилищния пазар.

В отговор на въпрос как ще се промени достъпността на жилищата през следващите няколко години над 80% от анкетираните са заявили, че тя ще се влоши или ще се запази непроменена. Тенденцията едва ли ще се промени през следващите години, докато не бъдат построени повече домове, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна